Siyaset
Ankara’da CHP Mitingi: Yavaş ve Özel’den Açıklamalar
CHP, Ankara’da düzenlediği mitingde Kurultay davası öncesinde önemli açıklamalar yaptı. Mansur Yavaş ve Özgür Özel’in konuşmalarıyla dikkat çeken mitingde, tutuklu belediye başkanlarının tahliyesi ve erken seçim çağrıları yapıldı.
CHP, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek Kurultay Davası öncesinde Tandoğan Meydanı’nda miting düzenledi. Mitingde binlerce kişi yer aldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel, önemli açıklamalarda bulundu.
Yavaş’tan Değerlendirmeler ve Çağrı
Yavaş, 2019-2024 dönemini değerlendirerek, Ankara halkına şeffaf ve katılımcı bir anlayışla hizmet ettiklerini, unutulan halkçı belediyeciliği yeniden tesis ettiklerini bildirdi. Tüm engellemelere rağmen oy oranlarını yüzde 60’a, CHP’li ilçe belediyesi sayısını 3’ten 16’ya çıkardıklarını ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğu sağladıklarını vurguladı. Muhalefet belediyelerine yönelik engelleme iddialarına değinen Yavaş, ‘erken seçim’ beklentisini dile getirdi ve muhalefetin Meclis’te çoğunluğu sağlayacağını savundu. Ayrıca, tutuklu belediye başkanlarının derhal tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Bazı belediye başkanlarının sağlık durumuna dikkat çekerek, Murat Çalık ve Muhittin Böcek’i anarak, ‘Bunun adı eziyetten başka bir şey değildir’ dedi. Yavaş, tüm tutuklu başkanların derhal tahliyesini ve davaların şeffaf yürütülmesini talep etti.
Özel’den Sandık Çağrısı ve Eleştiriler
Özgür Özel, mitingde yaptığı konuşmada ‘serbest seçimler ve demokrasi için eylemdeyiz’ diyerek iktidara eleştirilerde bulundu. ‘Vesayete ve darbeye hayır’ mesajı verdi. Muhalefet partileriyle birlikte çarşamba günü 260 imzayla Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘2 Kasım’da sandığı getir, millet versin kararı’ çağrısında bulundu. Meydanda farklı siyasi görüşlerden demokratlar, sendikalar ve sivil toplum temsilcilerinin bulunduğunu vurguladı. ‘Türkiye İttifakı’ vurgusu yaparak farklı partilerle demokrasi zemininde omuz omuza olduklarını söyledi. Son dönemdeki yargı süreçlerine ilişkin eleştirilerde bulunarak, CHP İstanbul İl Başkanlığı’na kayyum atandığı iddiasını yineledi ve bu sürecin ‘siyasete doğrudan müdahale’ olduğunu savundu. İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ilişkin iddialarını paylaştı. 19 Mart’tan bu yana Ekrem İmamoğlu ve bazı CHP’li belediye başkanlarının tutuklu olduğunu belirterek, ‘Bu davalar siyasidir’ dedi ve yargılamaların TRT ve özel kanallardan canlı yayınlanması için yasa teklifi çağrısı yaptı. Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu’nun gözaltına alındığını ve CHP’li belediye meclis üyeleri ve başkanlara yönelik baskı iddialarını dile getirdi. İktidarın ekonomi politikalarını eleştirerek, gelir dağılımı adaletsizliğinin arttığını, enflasyonun yüksek olduğunu ve emekçilere ‘Mutlaka sendikalı olun’ çağrısı yaptı.