Genel
İsrail’den Suriye’ye Güvenlik Anlaşması Teklifi
ABD basını, İsrail’in Suriye’ye güvenlik anlaşması teklifinde bulunduğunu iddia etti. Teklif, Suriye’nin güneybatısında uçuş yasağı karşılığında İsrail’in işgal bölgelerinden kademeli çekilmesini öngörüyor. Suriye Cumhurbaşkanı Şara ise müzakerelerin sürdüğünü bildirdi.
ABD basını, İsrail’in Suriye’ye güvenlik anlaşması teklifinde bulunduğunu iddia etti. Geçtiğimiz aylarda iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı; İsrail, Suriye’ye yönelik saldırılar düzenlemişti.
Anlaşmanın Maddeleri Açıklandı
Axios’un haberine göre, teklif; Suriye uçaklarının Şam’ın güneybatısında uçmaması karşılığında, İsrail’in Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından işgal ettiği bölgelerden kademeli çekilmesini öngörüyor. Ancak, İsrail stratejik öneme sahip Hermon Dağı’nı bu çekilmeden muaf tutuyor. Ayrıca, Suriye’nin İsrail sınırında 2 kilometrelik tampon bölge oluşturması ve bu bölgede ağır silah bulundurulmaması şart koşuluyor. Suriye güvenlik güçlerinin sınıra yakın bölgede konuşlandırılmasına izin verilecek. Şam’ın güneyi üç bölgeye ayrılacak ve her bölgede bulundurulabilecek silahlar farklılık gösterecek.
Şara: Müzakereler Devam Ediyor
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Suriye’nin 1974 Anlaşması’na bağlı olduğunu vurguladı. Şara, Suriye resmi televizyonunda yaptığı açıklamada, İsrail’in 8 Aralık’tan önceki pozisyonuna dönmesi için bir güvenlik anlaşması üzerinde müzakereler yapıldığını bildirdi.
Suriye’nin geçiş döneminde olduğunu belirten Şara, seçimlerin ardından bir anayasa hazırlanacağını açıkladı. Ancak, her alanda eş zamanlı çalışma politikasını benimsediklerini de ekledi.
Şara ayrıca, SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG’nin tüm Kürt bileşenini temsil etmediğini vurguladı. Müzakerelerin iyi gittiğini fakat uygulamada bir yavaşlama veya engelleme olduğunu belirtti.
İsrail, 1967’den beri Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni işgal altında tutuyor. 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti. Anlaşmada, iki tarafın da askeri eylemleri durdurması ve ateşkese uyması isteniyordu.