Ekonomi

Bayraktar, ABD’li İş İnsanlarına Enerji Yatırımları İçin Çağrıda Bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’li iş insanlarına Türkiye’nin enerji sektörüne yatırım çağrısında bulundu. Yenilenebilir enerji hedefleri, altyapı yatırımları ve bölgesel enerji işbirlikleri hakkında önemli açıklamalar yapıldı.

Paylaşan

on

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’li iş insanlarına Türkiye’ye yatırım yapmaları için çağrıda bulundu. New York’ta düzenlenen 17. Türkiye Yatırım Konferansı Enerji Yuvarlak Masa Toplantısı’nda, ABD’nin önde gelen enerji ve finans şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye’nin enerji politikaları ve öncelikleri açıklandı.

Yenilenebilir Enerji Hedefleri Açıklandı

Bakan Bayraktar, 2024 yılında oluşturulan Yenilenebilir Enerji Yol Haritası’nı hatırlattı. Bu haritaya göre, rüzgar ve güneş enerjisinde 120 gigavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca, yenilenebilir enerjide izin süreçlerini kısaltan ve yatırımları kolaylaştıran düzenlemeler hayata geçirildiğini ve her yıl rüzgar ve güneş enerjisi alanında 2 bin megavatlık yarışma düzenlendiğini bildirdi. Bunun için enerji altyapısına 30 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

Altyapı Yatırımlarına Vurgu Yapıldı

Bayraktar, daha güçlü ve modern bir altyapı için yatırımcılara çağrıda bulundu. Yeni iletim mimarisinin Türkiye enerji piyasalarının omurgasını oluşturacağını ve bu sayede daha rekabetçi ve daha ucuz enerji fiyatlandırması yapılabileceğini kaydetti. Günümüzde, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerji talebinin arttığını, bunun sebebinin veri merkezleri, elektrikli araçlar, iklimlendirme sistemleri ve yapay zeka olduğunu açıkladı. Yapay zekanın enerji tüketimi üzerindeki etkisinin henüz ölçülmemiş olmasına rağmen, artan talebi karşılamak için altyapıya yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Bölgesel Bağlantılar Güçlendiriliyor

Doğal gaz ve elektrikte bölgesel bağlantıları güçlendirdiklerini dile getiren Bayraktar, Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan ile yeşil elektrik iletimi ve ticareti konusunda önemli bir anlaşma sağlandığını açıkladı. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye-Bulgaristan rotası izlenerek Avrupa’ya ulaştırılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, doğal gazda hem doğuda hem de batıda kapasite artışı sağlandığını ve Bulgaristan ve Yunanistan bağlantılarıyla Güneydoğu Avrupa ülkelerinin enerji arz güvenliğine önemli katkılar sağlandığını bildirdi. Geliştirilen projelerle 2025 yılında Suriye’ye ve Nahçıvan’a gaz tedariki başladığını, enerjide merkez ülke olma hedefiyle hareket ettiklerini ifade etti.

ABD ile İşbirliği Fırsatları

Bayraktar, ABD’li şirketlerle petrol ve doğal gazda ortak arama faaliyetleri, üçüncü ülkelerde ortaklıklar, uzun dönemli LNG anlaşmaları, küçük modüler reaktörler ve madencilik konularında işbirliği fırsatları bulunduğunu ve bu fırsatları hızla somutlaştırma potansiyelinin olduğunu açıkladı. Bakan, Türkiye’nin enerji sektörüne büyük yatırımlar yapılması gerektiğini tekrar vurguladı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Çok Okunanlar

Exit mobile version