Ekonomi
Kapalı Çarşı’da Altın Satışları Durdu: 1974’ten Beri İlk Kez Yaşanan Durum
Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle Kapalı Çarşı’da kuyumcular altın satışını durdurdu. 1974’ten beri ilk kez yaşanan bu durumun nedenleri ve gelecekteki fiyat beklentileri haberde.
Altın Piyasasında Şok: Kuyumcular Satışı Durdurdu
Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, piyasalarda görülmemiş bir duruma yol açtı. Gram altının Kapalı Çarşı’da 5 bin 500 TL’ye ulaşmasıyla, fiziki piyasalarda kaos yaşanıyor. Altına olan talep rekor kırarken, kuyumcularda alım-satım makası 500 TL’ye kadar çıktı. Buna rağmen vatandaşların altın talebi sürdü.
Kuyumcular Neden Satışı Durdurdu?
Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, kuyumcuların artan fiyatlar nedeniyle altın satışını durdurduğunu açıkladı. Yıldırımtürk, yüksek al-sat farkının kuyumcuları zor durumda bıraktığını vurguladı. Kuyumcular, durumu “Dükkandan çıkan alıcı kapıda kazanmaya başlıyor” sözleriyle özetledi. İç talepteki artışın, küresel fiyat artışından bağımsız olduğu bildirildi.
51 Yıl Sonra Bir İlk
Yıldırımtürk, merkez bankalarının altın talebinin ve jeopolitik risklerin fiyatları artırdığını belirtti. “1974 yılından itibaren ilk kez böyle bir şey yaşıyorum” dedi. Fiyatların öngörülemez hale geldiğini, en son 1974’te benzer bir durum yaşandığını söyledi. O dönemde de fiyatlar anlık artıyor ve talebe yetişilemiyordu. Şuan durumun neredeyse aynı olduğu ifade edildi. Kapalı Çarşı’ya altın almaya gelen yatırımcı, dükkanın kapısından çıktığı anda kazanmaya başlıyor. Esnaf sattığı altını aynı fiyattan yerine koyamıyor.
Altın Fiyatları İçin Öngörüler
Ülkelerin merkez bankalarının dolardan uzaklaşıp altına yöneldiğini belirten Yıldırımtürk, takas yönteminin yaygınlaşmasıyla altının ons değerinin 10 bin doları görebileceğini söyledi. Yıldırımtürk, “Artık dünya ülkeleri arasında takas yöntemi satışlara dönülmeye başlandı. Örneğin Pakistan, İran’a ürün gönderiyor karşılığında petrol alıyor. Bu yöntemle emtialar artık çok değerli hale geliyor” dedi. Paranın değil, emtia’nın güçlü olduğu bir sürece girildiği belirtildi.