İran, ABD ile Umman’da yürütülen dolaylı müzakerelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Devrim Muhafızlarına bağlı “Sobh-e Sadık” dergisinde konuşan Gazenferi, ABD’nin müzakereler öncesinde İran’a dört şart sunduğunu ve kabul edilmemesi halinde saldırı düzenleme tehdidinde bulunduğunu aktardı. Ancak Gazenferi, İran’ın bu tehditlere boyun eğmediğini vurguladı.
Gazenferi’nin açıklamalarına göre, ABD’nin müzakere masasına getirmek istediği dört ana başlık şunlardı: Balistik füze programı, bölgesel vekil gruplara destek, zenginleştirilmiş uranyum ve nükleer mesele. İran tarafı ise savunma yeteneklerinin müzakere konusu olamayacağını belirterek, müzakerelere rağmen askeri tedbirleri almaya devam ettiğini açıkladı. Bu durum, İran’ın caydırıcılık politikasına verdiği önemi gösteriyor.
Umman’daki müzakere görüşmelerinin genel çerçevesinin, ABD’nin dayattığı şartlara göre değil, İran’ın tutumuna göre şekillendiğini belirten Gazenferi, görüşmelerin yalnızca nükleer meselelerle sınırlı olduğunu hatırlattı. Bu durum, İran’ın nükleer programı konusundaki kırmızı çizgilerini koruduğunu ve diğer konularda taviz vermediğini gösteriyor.
Gazenferi, ABD ile müzakere sürecini yürüten İranlı müzakere heyetinin, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi tarafından belirlenen politikalar çerçevesinde hareket ettiğini ve bu nedenle müzakere heyetine güven duyulması gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, müzakere heyetine verilen desteği ve müzakerelerin ülkenin en üst düzey politikaları doğrultusunda yürütüldüğünü teyit ediyor.
Bu gelişmeler, İran ile ABD arasındaki ilişkilerin karmaşıklığını ve gerginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. İki ülke arasındaki müzakerelerin geleceği ve bölgedeki güvenlik dengesi, yakından takip edilmeye devam edecek.
Kaynak: TRT Haber
