ABD eski Başkanı Donald Trump, Axios’a verdiği röportajda İran ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Trump, İran’la müzakerelerin başarısız olması halinde, olası bir askeri harekata hazırlık amacıyla Orta Doğu’ya ikinci bir uçak gemisi saldırı grubu göndermeyi düşündüğünü belirtti. Bu açıklama, bölgedeki gerilimi daha da tırmandırabilecek nitelikte.
Trump, “(İran’la) Ya bir anlaşma yapacağız ya da geçen seferki gibi çok sert bir önlem almak zorunda kalacağız.” ifadelerini kullanarak, müzakerelerin ikinci turunun gelecek hafta yapılmasını umduğunu dile getirdi. Geçmişte İran’ın ABD’nin bir saldırı düzenleyeceğine inanmadığını belirten Trump, bu seferki görüşmelerin farklı olacağını vurguladı. “Oraya giden bir filomuz var ve bir tane daha gidebilir.” sözleriyle, ikinci bir uçak gemisi saldırı grubu gönderme ihtimalini açıkça dile getirdi.
Trump, İran’la yapılacak bir anlaşmanın nükleer programı kapsaması gerektiğini ve aynı zamanda İran’ın balistik füze programını da hedef alması gerektiğini belirtti. Bu durum, ABD’nin İran’la ilgili beklentilerinin ne kadar geniş kapsamlı olduğunu gösteriyor.
Öte yandan, Trump’ın bu açıklamaları, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi döneminde de devam eden İran ile nükleer müzakeriler bağlamında önemli bir rol oynuyor. Bilindiği üzere, ABD ve İran temsilcileri 6 Şubat’ta Umman’da bir araya gelmiş ve görüşmelerin yapıcı geçtiği ifade edilmişti. Bu görüşmeler, Haziran 2025’te İsrail ve ABD’nin İran’a saldırıları sonrasında kesintiye uğrayan nükleer müzakerelerin yeniden başlaması anlamına geliyordu.
Bu gelişmeler yaşanırken, Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yarın Beyaz Saray’da bir araya geleceği öğrenildi. Netanyahu, Washington’a hareketinden önce yaptığı açıklamada, İran ile ABD arasındaki müzakere sürecine ilişkin “İsrail’in görüş ve prensiplerini aktaracağını” söylemişti. Bu durum, İsrail’in İran politikasının müzakereler üzerindeki etkisini de gündeme getiriyor.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD ile yapılan görüşmelerin, tarafların görüşmeleri sürdürme yönünde mutabakata varmasıyla sona erdiğini belirtmişti. Ancak Trump’ın açıklamaları, müzakerelerin geleceği ve bölgedeki güvenlik dengeleri açısından önemli belirsizlikler yaratıyor. Kaynak: TRT Haber
