DOLAR 43,8377 0.16%
EURO 51,7041 0.16%
ALTIN 7.182,082,07
BITCOIN 29645591.32706%
Mersin
17°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Borsa İstanbul’a Yabancı Akını: ABD ve İngiltere’den Milyarlarca Dolarlık Yatırım
39 okunma

Borsa İstanbul’a Yabancı Akını: ABD ve İngiltere’den Milyarlarca Dolarlık Yatırım

ABONE OL
18 Şubat 2026 07:20
Borsa İstanbul’a Yabancı Akını: ABD ve İngiltere’den Milyarlarca Dolarlık Yatırım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Borsa İstanbul, düşen enflasyon ve faiz oranları ile iyileşen makroekonomik verilerin etkisiyle hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Habertürk’ün haberine göre, yabancı yatırımcılar yılbaşından bu yana yaklaşık 2 milyar dolarlık hisse yatırımı yaptı. Bu yatırımların büyük çoğunluğunun ABD ve İngiltere kaynaklı olduğu belirtiliyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, Ocak sonu itibarıyla borsada yabancıların toplam payı %37,16 olarak gerçekleşti. Ancak, QNB Finansbank ve Garanti Bankası paylarının tamamının borsada işlem görmemesi nedeniyle, bu oran olduğundan yüksek görünüyor. Bu iki banka çıkarıldığında, gerçek yabancı payının %28,59 olduğu anlaşılıyor. Yabancı yatırımcıların borsadaki toplam varlığı ise dün itibarıyla 3 trilyon 191 milyar liraya ulaştı.

Yabancı yatırımcıların BİST 30’daki payı ise daha da dikkat çekici bir artış gösterdi. BİST 30’daki yabancı sahiplik oranı %46,7’den %48,6’ya yükseldi. BBVA hariç tutulduğunda ise bu oran %41’den %44’e sıçradı.

Ülkeler bazında bakıldığında, ABD’li yatırımcıların borsadaki payı %7,95’ten %9,13’e yükseldi. İngiliz yatırımcıların payı da %5,40’ten %6,21’e ulaştı. Bu artışların, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın ABD ve İngiltere’de gerçekleştirdiği yatırımcı toplantıları ve siyasi ilişkilerdeki olumlu gelişmelerle paralel olarak gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Öte yandan, MKK verilerinde Norveç’in payının azaldığı görülüyor. Norveç Varlık Fonu’nun, Borsa İstanbul’da yatırım yapan ilk 10 ülke sıralamasından düşmesi, fonun yatırımlarını azalttığını gösteriyor. Bu durum, fonun Türkiye’deki bir portföy yönetim şirketiyle yaşadığı sorunlar nedeniyle hisse satışı yaptığı yönündeki haberlerle de örtüşüyor. Yabancıların BİST 100 dışındaki paylarının azalması da Norveç Varlık Fonu’nun hisse satışının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Hollanda, İspanya ve Singapur’un da son aylarda borsadaki payını azalttığı anlaşılıyor.

Bu gelişmeler, Borsa İstanbul’un yabancı yatırımcılar için cazibesini koruduğunu ve Türkiye ekonomisine duyulan güvenin arttığını gösteriyor. Ancak, bazı yatırımcıların pozisyonlarını azaltması, piyasadaki dinamiklerin yakından takip edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Kaynak: Habertürk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.