Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yarın Beştepe’de toplanacak. Toplantıda, yeni görevlerine atanan Adalet Bakanı Akın Gürlek ve İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ilk kez Kabine üyeleriyle bir araya gelecek.
Toplantının ana gündem maddesini, Süreç Komisyonu’nda kabul edilen ortak rapor sonrası atılacak adımlar oluşturacak. Raporda, PKK’nın kendini feshetmesi, silah bırakması ve demokratikleşme önerileri yer alırken, yasal düzenleme adımları da değerlendirilecek. Bu kritik süreçte, terör örgütüyle mücadelede gelinen noktanın ve atılacak yeni adımların masaya yatırılması bekleniyor.
Ekonomik gelişmeler de Kabine’nin öncelikli konuları arasında yer alacak. Özellikle Ramazan ayı boyunca devam eden fahiş fiyatlarla mücadeledeki son durum değerlendirilecek. Ayrıca, emeklilere bayram ikramiyesinde olası bir artış için yasal düzenleme hazırlıkları da Kabine’de görüşülecek. Hükümetin, enflasyonla mücadele kapsamında aldığı tedbirlerin ve vatandaşların yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik çalışmaların masaya yatırılması bekleniyor.
Dış politika başlıkları da Kabine toplantısında önemli bir yer tutacak. ABD ile İran arasında devam eden müzakere sürecinde gelinen aşama değerlendirilecek. Türkiye’nin, İran’ı hedef alan yeni bir savaş istemediği daha önce yapılan açıklamalarla vurgulanmıştı. Bu bağlamda, gerilimi düşürecek adımların masaya yatırılması bekleniyor. Suriye’deki gelişmeler de yakından takip ediliyor. Şam yönetiminin kademeli olarak yönetime entegrasyon süreci Ankara tarafından değerlendirilirken, sahadaki son durum da masaya yatırılacak.
Gündemdeki bir diğer önemli başlık ise Gazze’deki kalıcı ateşkes süreci olacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ilk barış kurulu toplantısının yansımalarını Kabine toplantısında aktaracak. Türkiye’nin, bölgedeki istikrarın sağlanması ve barışın tesisi için yürüttüğü diplomatik çalışmalar değerlendirilecek.
Kabine toplantısında ele alınacak konular, Türkiye’nin iç ve dış politikasına dair önemli gelişmeleri yansıtıyor. Toplantıdan çıkacak kararlar, kamuoyuna duyurulacak ve gelişmeler yakından takip edilecek.
Kaynak: Habertürk
