Site icon Ticaret Haber | Güncel Haberler ve Son Dakika Haberleri

Türkiye’de Altın Mevduatı Rekor Seviyede: Rize’deki Şirketler Dikkat Çekiyor

Türkiye’de Altın Mevduatı Rekor Seviyede: Rize’deki Şirketler Dikkat Çekiyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verilerine göre, Türkiye’deki altın mevduatı rekor seviyeye ulaşarak 6 trilyon 933 milyar liraya yükseldi. Bu önemli artışta, altının ons bazında %64 ve gram bazında %100 değer kazanması etkili oldu. Habertürk’ün haberine göre, bu artışın %100’ü altın fiyatlarındaki yükselişten, %48’i ise yeni yatırımlardan kaynaklandı.

Altın Yatırımcıları Kazançlı Çıktı

Altın fiyatlarındaki yükseliş, yatırımcıların yüzünü güldürdü. Yılbaşından bu yana ons altın %19 değer kazanırken, Türkiye yaklaşık 5 bin tonluk altın varlığı ile en çok kazanan ülkeler arasında yer aldı. Merkez Bankası verilerine göre, altın fiyatlarındaki her %10’luk artış, Türkiye’ye 50 milyar dolarlık bir servet etkisi yaratıyor.

Rize’deki Şirketlerin Altın Mevduatı Dikkat Çekti

Bankalardaki altın mevduatında önceki yıla göre %148’lik bir artış gözlemlenirken, Rize’deki şirketlerin altın mevduatındaki artış dikkat çekti. Rize’deki şirketler, geçen yıl katılım bankalarına 12.5 milyar liralık ek altın mevduatı yaptı. Bu sayede, 2024 sonunda 393 milyon lira olan şirketlerin altın mevduatı, 2025 sonunda 12 milyar 826 milyon liraya yükseldi.

Bu önemli artış, Rize’yi İstanbul ve Ankara’dan sonra şirketlerin altın mevduatında en büyük üçüncü şehir konumuna getirdi. İstanbul’da şirketlerin altın mevduatı 117,6 milyar lira, Ankara’da ise 76 milyar lira seviyesinde bulunuyor. İzmir’deki şirketlerin altın mevduatı ise 9,9 milyar lira olarak kaydedildi.

Şehirlerdeki Artış Oranları

Gerçek kişilerin de dahil edildiği toplam altın mevduatına bakıldığında, İstanbul’da 1 trilyon 183 milyar, Ankara’da 399 milyar ve İzmir’de 204 milyar liralık altın mevduatı olduğu görülüyor. Oransal olarak en büyük artışlar ise %175 ile Hatay, %174 ile Aksaray ve %162 ile Muğla ve Iğdır’da yaşandı. Antalya’da ise artış oranı %160 olarak gerçekleşti.

Mega şehir İstanbul’da altın mevduatı %157, Ankara’da ise Türkiye ortalamasına yakın %152 artış gösterdi. İzmir’deki artış oranı ise %156 oldu.

Kaynak: Habertürk

Exit mobile version