Site icon Ticaret Haber | Güncel Haberler ve Son Dakika Haberleri

İngiltere, İran’a Karşı ABD’ye Üslerini Açıyor: Starmer’dan Orta Doğu Açıklaması

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki gerginliğe ilişkin İngiltere’nin tutumunu değerlendirdi. Starmer, İran’ın bölgedeki eylemlerine dikkat çekerek, İngiltere’nin bu duruma yaklaşımını ve aldığı kararları kamuoyuyla paylaştı.

Starmer, konuşmasında, İran’ın saldırılarının hedefinde olan ülkelerde yaklaşık 200 bin İngiliz vatandaşının bulunduğunu belirtti. Bu kişilerin güvenliğini sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Starmer, bölgedeki İngiliz Silahlı Kuvvetleri’nin de İran’ın eylemleri nedeniyle risk altında olduğunu ifade etti. İran’ın tutumunun giderek daha pervasız hale geldiğini değerlendiren Starmer, İngiltere’nin İran’a yönelik doğrudan saldırılara katılmayacağını yineledi. Bunun temel nedeninin, bölge ve dünya için en iyi yolun müzakere yoluyla çözüm olduğuna dair inançları olduğunu belirtti.

Ancak Starmer, İran’ın nükleer silah geliştirme hedefinden vazgeçmesi gerektiğinin altını çizdi. İran’ın İngiliz çıkarlarına zarar verdiğini, İngiliz halkını ve müttefiklerini riske attığını ifade eden Starmer, İngiltere’nin Körfez’deki ortaklarından, İngiliz vatandaşlarının savunması için daha fazla çaba göstermelerini talep ettiğini belirtti. Başbakan, görevinin İngiliz vatandaşlarının hayatını korumak olduğunu vurguladı.

İngiliz jetlerinin, İran saldırılarını engelleyen savunma operasyonlarında görev yaptığını belirten Starmer, bu tehdidi durdurmanın tek yolunun, füzeleri kaynağında imha etmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda, ABD’nin İngiliz üslerini kullanma talebini kabul ettiklerini açıkladı. Bu kararın, İngiltere’nin uzun süredir müttefiki olan ülkelerin kolektif savunması ve İngiliz vatandaşlarının hayatlarının korunması amacıyla alındığını vurguladı. Starmer, bu kararın uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu. İran’a yönelik saldırılara dahil olmadıklarını ancak bölgedeki savunma eylemlerine devam edeceklerini belirten Starmer, Körfez’deki ortakların İran insansız hava araçlarını düşürmelerine yardımcı olmak için Ukrayna’dan uzmanlarla işbirliği yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Irak’taki hatalardan ders çıkardıklarını belirten Starmer, İran’a yönelik ilk saldırılara katılmadıklarını ve bundan sonra da katılmayacaklarını ifade etti. Ancak İran’ın bölgedeki yıkıcı stratejisine karşı, müttefiklerinin ve halklarının güvenliğini sağlamak için her türlü tedbiri alacaklarını sözlerine ekledi.

Exit mobile version