Erbil, son günlerde insansız hava araçları ile gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle gergin bir süreçten geçiyor. ABD-İsrail’in İran’a yönelik başlattığı operasyonların ilk gününden itibaren, şehirde patlama sesleri eksik olmuyor. Bu durum, hava savunma sistemlerinin ve güvenlik güçlerinin sürekli tetikte olmasına neden oluyor.
TRT Haber’in haberine göre, 1 Mart gecesi Erbil Havalimanı’na İHA’lar isabet etti. Yaşanan patlamaların ardından bölgede yangın çıktı. Bu olay, bölgedeki güvenlik endişelerini daha da artırdı.
2 Mart’ta ise Erbil’in Degele nahiyesindeki Peşmerge güçleri karargahı SİHA saldırısına hedef oldu. Peşmerge Bakanlığı, saldırıların devam etmesi halinde karşılık verileceğini açıkladı. Bu açıklama, bölgedeki gerilimin tırmanabileceğine işaret ediyor.
6 Mart’ta Haşdi Şabi’ye bağlı Seraya Evliya el-Dem grubu, ABD askerlerinin kaldığı öne sürülen Erbil’deki bir otele saldırı düzenlediğini duyurdu. Saldırının ardından etkisiz hale getirilen bir İHA’nın parçaları otelin yakınına düştü. Bu olay, saldırıların hedefinin ABD güçleri olabileceği yönündeki iddiaları güçlendirdi.
Son olarak, 8 Mart’ta Erbil Havalimanı yakınlarında bir kamikaze İHA imha edildi. İHA’nın parçalarının bir plastik malzeme deposuna düşmesi sonucu yangın çıktı. Bu tür olaylar, sivil yerleşim yerlerinin de risk altında olduğunu gösteriyor.
Erbil’deki bu gelişmeler, bölgedeki istikrarsızlığın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Hava savunma sistemlerinin ve güvenlik güçlerinin İHA’lara karşı aldığı önlemler, saldırıların engellenmesi ve can kayıplarının önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Ancak, saldırıların devam etmesi durumunda, bölgedeki gerginliğin daha da artması ve çatışmaların tırmanması riski bulunuyor.
Kaynak: TRT Haber
