Site icon Ticaret Haber | Güncel Haberler ve Son Dakika Haberleri

KKTC Başbakanı Üstel’den Türkiye’nin Adımlarına Destek: ‘Güvenliği Güçlendirme Amacı Taşıyor’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Türkiye tarafından Kıbrıs’a konuşlandırılan F-16 savaş uçakları ve savunma sistemlerinin Kıbrıs Türk halkının güvenliğini güçlendirmeye yönelik olduğunu belirterek, Rum tarafının açıklamalarını eleştirdi. Üstel, Türkiye’nin attığı adımların herhangi bir saldırı amacı taşımadığını vurguladı ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına tepki gösterdi.

Başbakan Üstel, Türkiye Cumhuriyeti tarafından adaya sevk edilen F-16 savaş uçakları ve Türk pilotlarına ‘hoş geldiniz’ diyerek, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin teminatı olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu adımlarının, 1960 Garanti Antlaşmaları’ndan doğan meşru haklara dayandığını ve yalnızca savunma tedbirleri kapsamında gerçekleştirildiğini ifade etti.

Üstel, Rum lider Hristodulidis’in Türkiye’nin savunma odaklı adımlarını Avrupa Birliği (AB) nezdinde bir kriz gibi gösterme çabasını kınadı. Üstel, “Hristodulidis’in Türkiye’nin bu adımına yönelik sözlerini ve konuyu Avrupa Birliği unsurlarını müdahil etme çabasını kınıyoruz.” dedi. Ayrıca, Hristodulidis’in, kendi halkının güvenliği gerekçesiyle adanın güneyini yabancı askeri unsurlarla doldurmasına rağmen, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının güvenliği için attığı adımlara karşı çıkmasını çelişkili olarak değerlendirdi.

Üstel, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rum yönetimi tarafından tek taraflı olarak ele geçirildiğini ve fiilen bir Rum devletine dönüştürüldüğünü hatırlattı. Bu nedenle, adada bir işgalden söz edilecekse, bunun sorumlusunun Rum yönetimi olduğunu belirtti. Türkiye’nin garantörlüğünün, Kıbrıs Türk halkının güvenliği ve adadaki barış dengesi için temel bir güvence olduğunu vurgulayan Üstel, Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığının 1960 Garanti Antlaşması’ndan kaynaklandığını bir kez daha dile getirdi. Kaynak: [https://www.trthaber.com/haber/dunya/kktc-basbakani-ustel-turkiyenin-adimlari-kibris-turk-halkinin-guvenligini-guclendirmeye-yoneliktir-937103.html](https://www.trthaber.com/haber/dunya/kktc-basbakani-ustel-turkiyenin-adimlari-kibris-turk-halkinin-guvenligini-guclendirmeye-yoneliktir-937103.html)

Exit mobile version