Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM’de AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilere gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Gürlek, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı dava ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin davanın TRT’de canlı yayınlanması yönündeki çağrısına yanıt verdi.
Bakan Gürlek, canlı yayın konusuna ilişkin, “Canlı yayınlamamız için kanun değişikliği gerekiyor. Şu anki mevzuatımızda canlı yayınlanmasına imkan yok. Ancak kanun değişirse canlı yayınlanabilir,” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Bahçeli’nin çağrısına doğrudan bir yanıt niteliği taşırken, mevcut yasal çerçevenin canlı yayın imkanı sunmadığını vurguladı.
İmamoğlu’nun yargılandığı “çıkar amaçlı suç örgütü” iddiasıyla ilgili 107’si tutuklu 407 sanıklı davayı değerlendiren Gürlek, yargı sürecinin devam ettiğini belirterek, mahkeme salonlarının siyasi arenaya dönüştürülmemesi gerektiğinin altını çizdi. “Mahkeme salonları siyasi şov yapılamaz,” diyen Gürlek, mahkeme salonlarında sadece yargılama yapıldığını ve sanıkların statülerinin önemsiz olduğunu vurguladı. “Mahkeme salonlarında hakim, savcı hitap ederken ‘Sanık Ekrem’ diye hitap eder, belediye başkanım diye hitap etmez,” şeklinde konuştu.
Anayasanın 138. maddesine atıfta bulunan Gürlek, mahkemelerin Türk milleti adına yargılama yaptığını ve bu süreçte kimsenin mahkemelere telkin, talimat veya emir veremeyeceğini belirtti. “Kesinlikle burada selamlama konuşması yapmak yoktur. Usul vardır,” diyen Gürlek, savunma sırasının mahkeme heyeti tarafından belirlendiğini ve Ekrem İmamoğlu’nun da belirlenen günde savunmasını yapacağını ifade etti. Avukatların usul ve tartışmalara ilişkin söz alabileceğini ancak selamlama konuşmalarına müsaade edilmeyeceğini belirten Gürlek, mahkeme düzeninin heyet başkanına ait olduğunu ve mahkeme salonlarının yıpratılmaması gerektiğini vurguladı.
Gürlek, mahkemelerin sadece delillere göre vicdani kanaatle karar vereceğini ve siyasi etkilerden uzak duracağını da sözlerine ekledi. Bu açıklamalar, Adalet Bakanlığı’nın yargı sürecine ilişkin tutumunu ve mahkeme salonlarının işleyişine dair ilkelerini ortaya koymaktadır. Kaynak: [TRT Haber](https://www.trthaber.com/haber/gundem/bakan-gurlek-mahkeme-salonlarinda-siyasi-sov-yapilamaz-937380.html)
