DOLAR 44,1215 0.07%
EURO 51,0884 0.09%
ALTIN 7.351,860,22
BITCOIN 31067600.93239%
Mersin
19°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

İlaç Fiyatlarında Yeni Dönem: Kur Artışı, Yerli Üretim Teşviki ve Fiyat Koruması
3 okunma

İlaç Fiyatlarında Yeni Dönem: Kur Artışı, Yerli Üretim Teşviki ve Fiyat Koruması

ABONE OL
12 Mart 2026 14:45
İlaç Fiyatlarında Yeni Dönem: Kur Artışı, Yerli Üretim Teşviki ve Fiyat Koruması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Kararı ile Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına dair önemli düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda ilaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru güncellenirken, yerli üretimi destekleyen ve yenilikçi ilaçların ülkeye girişini teşvik eden bir dizi adım atıldı.

Düzenlemeyle, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan 25,33 TL olan euro kuru, yarından itibaren 26,87 TL’ye, 1 Nisan’dan itibaren ise 29,11 TL’ye yükseltildi. Bu iki aşamalı kur artışının temel amacı, ilaç tedarikinin kesintisiz sağlanması ve yerli üretimin teşvik edilmesi olarak belirtildi.

Değişiklik sadece kur güncellemesiyle sınırlı kalmadı. İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılan bir değişiklikle, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan kurun hesaplanma yöntemi de güncellendi. Mevcut durumda, bir önceki yılın ortalama euro kurunun %60’ı baz alınırken, 1 Nisan 2026’dan itibaren bu oran %65 olarak belirlendi.

Piyasaya girmekte zorlanan “ilk eşdeğer” ürünlerin piyasaya hızlıca girmesini sağlamak amacıyla firmalara “ilk eşdeğer ürün teşviki” uygulanacak. Bu kapsamda, ilk yıl referans ilacın %80’i, ikinci yıl %75’i ve üçüncü yıl %70’i oranında fiyat uygulanacak. Ayrıca, “ilk eşdeğer” ürüne uygulanan referans ürün destekleri, imal eşdeğer ürünlerin pazar payının belirli seviyelere ulaşması durumunda artırılacak.

Düzenlemeyle, konvansiyonel ürünlerin desteklenmesini amaçlayan “fiyat koruma” uygulaması da güncellendi. 1987 öncesi piyasaya çıkan ürünleri kapsayan uygulama, 2000 yılına kadar genişletildi. Bu sayede, düşük fiyat nedeniyle üretimi cazip olmayan ancak tıbben etkili ilaçların piyasada bulunması sağlanacak ve yerli ilaç sanayisi desteklenecek. Bu kapsamdaki ürünlerin %87’sini Türkiye’de üretilen ilaçlar oluşturuyor. Olası temin sıkıntılarının önüne geçmek için Fiyat Değerlendirme Komisyonu (FDK) da görev yapacak.

Bu düzenlemelerle, ilaç sektöründe hem fiyat istikrarının sağlanması hem de yerli üretimin güçlendirilmesi hedefleniyor. Kaynak: [https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/ilac-fiyatlandirmasinda-kullanilan-euro-kurunda-degisiklige-gidildi-937543.html](https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/ilac-fiyatlandirmasinda-kullanilan-euro-kurunda-degisiklige-gidildi-937543.html)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r