İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun karşısındaki salonda görülen ‘suç örgütü’ davasının beşinci duruşmasında gergin anlar yaşandı. Tutuklu sanıklar arasında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Emrah Resul Şahan ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık da bulunuyor. Duruşmaya, tutuklanmalarının ardından görevlerinden uzaklaştırılan diğer isimlerin yanı sıra, çok sayıda avukat, CHP’li yönetici ve milletvekili ile izleyici katıldı.
Duruşma salonunda, jandarma ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alındı. Mahkeme Heyeti Başkanı Selçuk Aylan, duruşmanın başında yaşanan bir olay nedeniyle uyarıda bulundu. Avukat bölümünde oturan bir milletvekilinin izleyici bölümüne geçmesini istedi. CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer’in avukat olduğunu belirtmesi üzerine, Başkan Aylan vekaleti olup olmadığını sordu. Özer, duruşmayı takip ettiğini ve not aldığını ifade etti. Başkan Aylan, sağlıklı bir yargılama için herkesin yerinde oturması gerektiğini vurgulayarak, Özer’in izleyiciler için ayrılan bölüme geçmesini talep etti. Özer’in bu talebe uymaması üzerine duruşmaya ara verildi.
Duruşmada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianame de gündeme geldi. İddianamede, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı ‘ihbar eden’ sıfatıyla, Hazine ve Maliye, İçişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman bakanlıkları ile çeşitli belediyeler ‘suçtan zarar gören’ sıfatıyla yer alıyor. İddianamede ayrıca, 16 kişi ‘müşteki’, 107’si tutuklu, 7’si firari ve 5’i ‘müşteki sanık’ olmak üzere toplam 407 kişi ‘sanık’ olarak bulunuyor. İddianamede, suç örgütünün 2014 yılından bugüne kadarki faaliyetleri ve eylemlerine ilişkin detaylar yer alıyor. İddianamede, 143 eyleme ilişkin elde edilen menfaatler ve sebep olunan kamu zararı da belirtiliyor.
Duruşmanın ilerleyen bölümlerinde savunmaların alınması ve delillerin değerlendirilmesi bekleniyor. Davanın, kamuoyu tarafından yakından takip edildiği ve siyasi yankıları olduğu biliniyor. Duruşma salonundaki gerginlik, davanın seyrini etkileyebilecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: TRT Haber
