İçişleri Bakanı Çiftçi’den İran Sınırı Açıklaması: Göç Dalgalarına Karşı Hazırlıklıyız
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, bakanlıktaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) yaptığı açıklamada, İran ile yaşanan gerilimler sonrası olası göç dalgalarına karşı alınan tedbirleri değerlendirdi. Haber ajanslarının temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Çiftçi, özellikle ABD, İsrail ve İran arasındaki gerginliğin ardından gündeme gelen yeni göç dalgası iddialarına açıklık getirdi.
Bakan Çiftçi, savaşın başladığı günden itibaren sınır illerindeki sınır kapılarını yakından takip ettiklerini belirtti. Sınır illerinde görev yapan valilerle sürekli iletişim halinde olduklarını ve video konferanslar aracılığıyla düzenli toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, sınır kapılarından yapılan giriş ve çıkışları da titizlikle gözlemlediklerini vurguladı.
Çiftçi, İran tarafından Türkiye'ye yönelik olarak Türk vatandaşlarının geçişinde herhangi bir kısıtlama olmadığını belirtti. Ancak İran'ın kendi vatandaşlarına yönelik olarak sınırlandırmalar getirdiğini açıkladı. İran, kendi vatandaşlarının Türkiye'ye geçmesine izin vermezken, üçüncü ülke vatandaşlarının da geçişine müsaade etmiyor. Bakan Çiftçi, "Bunun neticesinde şunu görüyoruz: Savaşın başladığı tarihten bu yana bizim tarafımıza geçişlerde, İran vatandaşlarının geçişlerinde neredeyse üçte bir veya dörtte birlik bir azalma var. Kendi taraflarına geçişlerde, kendi vatandaşları açısından da bir artış var," şeklinde konuştu.
Çiftçi, şu anda sınırlarımızda herhangi bir hareketlilik olmadığını ve durumun kontrol altında olduğunu belirtti. Ancak savaşın ne zaman sona ereceğinin belirsizliği nedeniyle, İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi, AFAD ve Milli Savunma Bakanlığı'nın sürekli olarak bölgeyi izlediğini ve gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade etti. Olası bir göç dalgasına karşı gerekli tüm tedbirlerin alındığını da sözlerine ekledi. Bakan Çiftçi, "Şu anda herhangi bir sıkıntı yok," diyerek durumu değerlendirdi. Bu açıklama, Türkiye'nin sınır güvenliği ve olası göç hareketlerine karşı hazırlıklı olduğunu gösteriyor.