Lübnan Sağlık Bakanı’ndan Türkiye’ye Teşekkür: TİKA’nın Desteğiyle Yerinden Edilenlere Umut
Lübnan Sağlık Bakanı Firaz el-Nasreddin, başkent Beyrut'un kuzeyindeki Biblos kentinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteklediği Cübeyl Anaokulu'nda yerinden edilenlerin barındığı merkezi ziyaret etti. Ziyaret sırasında, TİKA'nın yardımlarının teslim törenine katılan Bakan Nasreddin, Türkiye'ye ve uluslararası kuruluşlara teşekkürlerini iletti.
AA muhabirine konuşan Bakan Nasreddin, yerinden edilenlerin barındığı bölgelerdeki merkezleri ziyaret ettiğini belirterek, "İhtiyaçlar çok büyük ve biz Lübnan halkını ilaç ve hastane yatışı dahil olmak üzere sağlık hizmetleri açısından desteklemeye odaklandık." dedi. Barınma merkezlerinin sağlık merkezlerine bağlı olduğunu vurgulayan Nasreddin, hasta ve yaşlıların desteklenmesi için ilaçlara duyulan ihtiyacın altını çizdi.
Bakan Nasreddin, "Bizimle oldukları ve Cibeyl'deki bu merkezi destekledikleri için Türkiye'ye ve TİKA'ya teşekkür ediyoruz. Ayrıca Lübnan Sağlık Bakanlığının yanında durdukları için UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü dahil tüm uluslararası topluma da teşekkür etmek istiyorum." şeklinde konuştu.
Sağlık hizmetlerinin genişletilmesi gerekliliğine işaret eden Nasreddin, İsrail saldırılarına rağmen Lübnan halkının ülkeyi terk etmeme kararlılığından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İsrail ordusunun 2 Mart'ta Lübnan'dan füze atıldığı gerekçesiyle başlattığı saldırılar, ülkenin kuzeyinde sirenlerin çalmasıyla başlamış, ardından hava ve denizden yoğunlaşarak başkent Beyrut'u da hedef almıştı. İsrail ordusu, Lübnan'da kara işgalini genişletme kararı da almıştı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2 Mart'tan bu yana İsrail saldırılarında 1001 kişi hayatını kaybederken, 2 bin 584 kişi yaralandı. Lübnan hükümetine bağlı Afet Yönetimi, İsrail'in saldırıları nedeniyle 1 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini duyurdu.
Bu zorlu süreçte, Türkiye'nin TİKA aracılığıyla gerçekleştirdiği yardımlar, yerinden edilen Lübnanlılar için büyük önem taşıyor. Sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması ve temel ihtiyaçların karşılanması, bölgedeki insanların yaşam mücadelesine destek oluyor.
Kaynak: TRT Haber