Starmer’dan Diego Garcia Açıklaması: İran Hedef Aldı, Füze İsabet Etmedi

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, basına yaptığı açıklamada, Hint Okyanusu'ndaki Chagos Adaları'nda bulunan ve ABD güçlerinin de kullandığı İngiliz üssü Diego Garcia'nın İran tarafından hedef alındığını ancak hiçbir füzenin isabet etmediğini bildirdi. Starmer, İran'ın İngiliz çıkarlarına, vatandaşlarına ve Körfez bölgesindeki müttefiklerine karşı eylemlerini kınadığını belirtti.

Starmer, açıklamasında önceliğinin İngiliz çıkarlarını ve vatandaşlarının can güvenliğini korumak olduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle bölgede savunma operasyonları yürütüyoruz ve bunu sürdüreceğiz. Ancak bunlar (İran'ın) pervasız eylemleridir ve elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Çıkarlarımızı ve hayatlarımızı korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı. TRT Haber'in haberine göre, Diego Garcia'ya iki balistik füze fırlatılmasının ardından İngiltere anakarasının İran'ın hedefi olup olamayacağı sorusuna ise Starmer, "Güvenliğimizi sağlamak için sürekli değerlendirmeler yapıyoruz ve bu şekilde hedef alındığımıza dair hiçbir değerlendirme yok." şeklinde yanıt verdi.

İngiliz Savunma Bakanlığı da daha önce yaptığı açıklamada, Diego Garcia'nın İran tarafından hedef alındığını ancak hiçbir füzenin üsse ulaşamadığını doğrulamıştı. Ancak İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ülkesinin Diego Garcia Üssü'nü balistik füzelerle hedef aldığı iddialarını reddetti. Bekayi, saldırıyı "İsrail'in sahte bayrak" operasyonu olarak nitelendirdi.

Bu gelişmeler, bölgedeki gerilimin tırmanabileceğine dair endişeleri artırıyor. İngiltere ve İran arasındaki ilişkiler, son dönemde yaşanan karşılıklı suçlamalarla daha da gerginleşmiş durumda. İngiliz hükümeti, bölgedeki güvenliği sağlamak için adımlar atmaya devam edeceğini belirtirken, İran'ın bu tür eylemlerinin sonuçları olacağı mesajını veriyor.

Benzer Videolar