Konyaaltı Teleferik Kazası Davasında Yeni Gelişmeler: Bilirkişi Raporu ve Sorumluluklar Belirleniyor
Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 kişinin yaralandığı teleferik kazasıyla ilgili yargı süreci devam ediyor. Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, aralarında dönemin ANET Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de bulunduğu 12 sanık yargılanıyor. Son olarak yapılan altıncı duruşmada, kritik bir gelişme yaşandı: Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan ek bilirkişi raporu dosyaya sunuldu.
Duruşmaya tutuksuz sanıklar Ahmet Buğra S., Serkan Y. ve Okan E. ile taraf avukatları katılırken, duruşmaya katılma zorunluluğu bulunmayan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz katılmadı. Ek bilirkişi raporu, daha önce hazırlanan raporla çelişkiler içerdiği gerekçesiyle sanıklar tarafından eleştirildi. Sanıklar, aleyhlerine olan hususları kabul etmediklerini dile getirdiler.
Ek bilirkişi raporunun sonuç bölümünde, olayın İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında 'iş kazası' olarak değil, 'kaza' olarak değerlendirildiği belirtildi. Raporda, olayın iş kazası olarak değerlendirilmemesinin nedeni olarak çalışanın yaralanmaması ve ölmemesi gösterildi.
Raporda, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün 15 Aralık 2023 ile 10 Ocak 2024 tarihleri arasında 156 kalemden oluşan bir yapılacak işler listesi hazırladığı ancak bu listenin ilgili standartlara göre değerlendirilmesini sağlamadığı ya da sağlatmadığı ifade edildi. Öte yandan, Kocagöz'ün kaza tarihinden önce şirketten ayrıldığı ve herhangi bir resmi görevinin bulunmadığı da belirtilerek, şirketin mali, teknik ve idari organizasyonunun belirlenmesi ve yönetilmesine yönelik etkisinin mahkeme tarafından değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Ek bilirkişi raporunda, Edip Kemal B.'nin asıl işveren (idare) olarak şirketin mali, teknik ve idari organizasyonunu belirlemesi ve yönetmesi nedeniyle 2. dereceden sorumlu olduğu değerlendirildi. Ahmet Buğra S., Okan E., Serdar T., Özgür E. ve Serkan Y.'nin ise olayda birinci dereceden sorumlu olduğu kanaatine varıldı. Suphi K. ile Kazım K. hakkında doğrudan bir kusur bulunmazken, Hüseyin A. ile Aziz A. hakkında da görev tanımları nedeniyle kusur bulunmadığı belirtildi.
Cumhuriyet savcısının, raporun taraflara tebliğ edilmesinin ardından bir sonraki celsede esas hakkındaki mütalaasını sunması bekleniyor.
Kaynak: TRT Haber