ABD Donanması Gemileri Hürmüz Boğazı’ndan Geçti: İran ile Koordinasyon Yok, Gerginlik Devam Ediyor

Axios'un Amerikalı yetkililere dayandırdığı habere göre, ABD donanmasına ait birkaç gemi, İran ile koordinasyon olmaksızın Hürmüz Boğazı'ndan geçti. Bu geçiş, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik olası saldırılarının başlangıcından bu yana ilk kez gerçekleşti.

Haber, bölgedeki gerginliğin devam ettiğini ve dikkat çekici bir gelişme olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle, ABD-İsrail'in İran'a yönelik olası ortak saldırılarına karşı İran'ın misilleme saldırıları devam ederken, ABD donanmasının bu hamlesi, tansiyonun yüksek seyrettiği bir dönemde geldi.

İran Silahlı Kuvvetleri, Hürmüz Boğazı'nı daha önce ABD ve İsrail ile bağlantılı gemilerin geçişine kapatmıştı. Bu dönemde İran donanması, Boğaz'dan geçmeye çalışan bazı gemileri füze ve silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) vurmuştu. Ancak, saldırılara katılmayan bazı ülkelerin gemilerine koordinasyon şartı ile geçiş izni verilmişti. Ayrıca İran, Irak'ın Hürmüz Boğazı'ndaki kısıtlamalardan muaf tutulduğunu duyurmuştu.

Bu gelişmeler ışığında, Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiği yakından takip ediliyor. İran basınına göre, Hürmüz Boğazı'ndan günlük ortalama 10 gemi geçiş yapıyor. Bu rakam, bölgedeki ticari faaliyetlerin devam ettiğini gösterirken, aynı zamanda güvenlik risklerinin de yüksek olduğunu işaret ediyor.

ABD donanmasının bu geçişi, bölgedeki güç dengesini etkileyebilecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Geçişin zamanlaması ve İran ile koordinasyonun olmaması, bölgedeki gerginliği daha da tırmandırabilir. Uluslararası toplum, bu gelişmeleri yakından izleyerek, bölgedeki istikrarın korunması için diplomatik çabalarını sürdürmelidir.

Bu haber, Axios'un Amerikalı yetkililere dayandırdığı bilgilere dayanmaktadır. Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

Benzer Videolar