TBMM’de Yoğun Hafta: Doğum İzni Uzuyor, Sosyal Medya Kısıtlaması Geliyor, İstanbul’da Dev Zirve
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni haftada önemli gündem maddeleriyle çalışmalarına devam edecek. Meclis Genel Kurulu'nda, annelerin doğum izninin uzatılması ve sosyal medya kullanımına ilişkin düzenlemelerin görüşülmesi bekleniyor. Ayrıca, Türkiye 30 yıl aradan sonra Parlamentolararası Birlik'in (PAB) genel kurul toplantısına ev sahipliği yapacak.
**Doğum İzni Uzuyor, Babalık İzni Artıyor**
Meclis'in öncelikli gündem maddelerinden biri, annelerin doğum izni süresinin artırılmasına ilişkin kanun teklifi olacak. Mevcut durumda 16 hafta olan doğum izni süresinin, 24 haftaya çıkarılması hedefleniyor. Bu düzenleme, hem halihazırda izinde olan anneleri hem de iznini tamamlayıp işe dönen anneleri kapsayacak. Düzenleme yasalaşırsa, doğumun üzerinden 24 hafta geçmemiş olması şartıyla, 16 haftalık iznini tamamlayan anneler de kalan 8 haftalık izni kullanabilecek.
Kanun teklifi sadece anneleri değil, babaları da ilgilendiriyor. İşçiler için 5 gün olan babalık izni, memurlarla eşitlenerek 10 güne çıkarılacak. Bu düzenleme, babaların da çocuklarının bakımı ve gelişiminde daha fazla rol almasını sağlayacak.
**15 Yaş Altı Çocukların Sosyal Medya Kullanımına Sınırlama**
Teklifin yasalaşması halinde, 15 yaşını doldurmamış çocukların sosyal medya hesabı açması engellenecek. Platformlar, kullanıcıların yaşını belirlemek için yaş belirleme algoritmaları kullanacak. Eğer kullanıcının 15 yaşın altında olduğu tespit edilirse, hesap kapatılacak. Bu düzenlemenin, çocukların internet üzerindeki güvenliğini artırması hedefleniyor.
**İstanbul'da Dev Zirve: Parlamentolararası Birlik Toplantısı**
Türkiye, 30 yıl aradan sonra Parlamentolararası Birlik'in genel kurul toplantısına ev sahipliği yapacak. 15-19 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek olan birliğin 152'nci genel kuruluna, 157 ülkeden katılım bekleniyor. Toplantılara yabancı meclis başkanları, Türk ve yabancı parlamenterler, üst düzey bürokratlar ve yabancı misyon şefleri katılacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında yapılacak görüşmelerde, Gazze ve İran başta olmak üzere, küresel ve bölgesel gelişmeler masaya yatırılacak. Bu önemli etkinlik, Türkiye'nin uluslararası arenadaki rolünü güçlendirecek.