Türkiye’nin Ödemeler Dengesi Şubat 2026’da Açık Verdi: Cari Açık 35,4 Milyar Dolara Ulaştı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Şubat 2026 ödemeler dengesi verileri, ülkenin cari işlemler hesabında ve dış ticaret dengesinde açık verdiğini gösterdi. Verilere göre, Şubat ayında cari işlemler hesabı 7 milyar 501 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç tutulduğunda bu açık 1 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 7 milyar 478 milyon dolar olarak kaydedildi. Yıllıklandırılmış verilere bakıldığında, Şubat ayında cari açık yaklaşık 35,4 milyar dolara ulaşırken, dış ticaret açığı 73,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, Türkiye ekonomisinin dış ticaret ve cari işlemler dengesi açısından zorlu bir dönemden geçtiğini işaret ediyor.
Hizmetler dengesi, söz konusu dönemde 62,6 milyar dolar fazla verdi. Bu denge, turizm gelirleri gibi hizmet sektöründen elde edilen gelirlerin, giderlerden daha fazla olduğunu gösteriyor. Ancak, birincil gelir dengesi 24 milyar dolar, ikincil gelir dengesi ise 900 milyon dolar açık verdi. Bu kalemler, faiz ödemeleri ve transferler gibi gelir ve giderleri içeriyor.
Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler, Şubat ayında 2 milyar 14 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu girişlerin önemli bir bölümünü, taşımacılık hizmetlerinden (1 milyar 215 milyon dolar) ve seyahat kaleminden (1 milyar 841 milyon dolar) elde edilen net gelirler oluşturdu. Seyahat gelirlerinin yüksek olması, turizm sektörünün ekonomiye önemli bir katkı sağladığını gösteriyor.
Bu veriler, Türkiye ekonomisinin dış ticaret açığını kapatma ve cari dengeyi sağlama konusunda çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle enerji ve altın dışındaki dış ticaret açığının da açık vermesi, yapısal sorunlara işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde, ihracatın artırılması, ithalatın kontrol altında tutulması ve turizm gelirlerinin artırılması gibi faktörler, ödemeler dengesinin iyileştirilmesi için kritik öneme sahip olacak.
Bu haber, TRT Haber'den alınmıştır.