ABD, İran’la Gerginlik Artarken Orta Doğu’ya Asker Yığıyor: Hava Saldırıları ve Kara Operasyonları Hazırlığı mı?
Washington Post'a konuşan ABD'li yetkililerin açıklamalarına göre, Donald Trump yönetimi, İran'ı bir anlaşmaya zorlama çabaları kapsamında, ateşkesin bozulması ihtimaline karşı "ek hava saldırıları veya kara operasyonları" olasılığını değerlendiriyor. Bu durum, bölgedeki askeri hareketliliğin artmasına ve gerginliğin tırmanmasına neden oluyor.
İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan mevcut ve eski yetkililer, bölgeye yönlendirilen kuvvetler arasında önemli bir gücün bulunduğunu belirtiyor. Bu kuvvetler arasında, yaklaşık 6 bin asker barındıran USS George H.W. Bush uçak gemisi ve ona eşlik eden savaş gemileri dikkat çekiyor. Ayrıca, 3 gemiden oluşan Boxer Amfibi Hazırlık Grubu ve bu gemilerde konuşlu 11. Deniz Piyade Seferi Birliği'nden yaklaşık 4 bin 200 askerin de ay sonuna doğru Orta Doğu'ya ulaşması bekleniyor. Bu takviyelerle birlikte, halihazırda bölgede bulunan savaş gemileriyle birlikte, Pentagon'un İran'a karşı operasyonlarda yer aldığını belirttiği tahmini 50 bin personele ulaşılacağı tahmin ediliyor.
Haberde yer alan bilgilere göre, USS George H.W. Bush gemisi, salı günü Güney Afrika yakınlarındaki Ümit Burnu'na yakın bir konumdayken, Boxer Amfibi Hazırlık Grubu ise geçen hafta Hawaii'den ayrıldı ve birkaç hafta içinde bölgeye ulaşması bekleniyor. Bu gelişmeler, 22 Nisan'da sona eren 2 haftalık ateşkesin ardından yaşanıyor ve İran ile ABD arasındaki gerilimin tırmanma olasılığını artırıyor.
Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'daki savaşın "çok yakında bitebileceğine" dair açıklamaları, çelişkili bir tablo çiziyor. Ancak, bölgeye yapılan askeri yığınağın boyutu, Trump'ın iyimser açıklamalarıyla ters düşüyor ve çatışma riskinin yükseldiğine işaret ediyor.
Bu gelişmeler, Orta Doğu'daki istikrarsızlığın daha da artabileceğine dair endişeleri beraberinde getiriyor. Bölgedeki gelişmeler yakından takip edilirken, askeri ve diplomatik adımların nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.