Ezgi Apartmanı Davasında Yeni Gelişmeler: Bilirkişi Raporu ve Sanık Savunmaları
Kahramanmaraş'ta, zemin katındaki pastanede kolon kesildiği tespit edilen Ezgi Apartmanı'nın 6 Şubat depreminde yıkılmasına ilişkin 3'ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada yeni gelişmeler yaşandı. Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel, pastanenin iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı, fenni mesul Mehmet Tekin ve taraf avukatları ile ölenlerin yakınları katıldı.
Davada, 'Olası kastla kasten öldürme ve yaralama' suçundan yargılanan Kervancıoğlu, Pekel ve Danacı'nın yanı sıra, 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan yargılanan Mehmet Tekin de hazır bulundu. Dönemin Kahramanmaraş Belediyesi görevlileri Fahri Yiğitoğlu, Veli Çiftaslan, Mehmet Dişçeken, Sait Avşar, Ali Gemci, Mehmet Akif Canlı ve Mustafa Şirikçi ise duruşmaya katılmadı.
Duruşmada, Pamukkale Üniversitesi'ne gönderilen dosyayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu okundu. 8 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 85 sayfalık raporda, müteahhit, statik proje müellifi, fenni mesul, pastane işletmesi ve belediye görevlilerinin asli kusurlu olduğu belirtildi. Raporun açıklanmasının ardından, ölenlerin yakınlarının avukatları, dosyada herhangi bir eksiklik kalmadığını belirterek dosyanın esas hakkında mütalaa için Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini talep etti. Yakınlarını kaybedenler ise sanıklardan şikayetçi olduklarını ve cezalandırılmalarını istediklerini ifade etti.
Sanıklar da raporla ilgili savunmalarını yaptı. Mehmet Tekin, bilirkişi raporunu kabul etmediğini, heyetin teknik veriler yerine kanaatle hüküm verdiğini savundu. Arsa sahibiyle müteahhit arasındaki sözleşmede yer alan ve kendisine kusur atfedilen dubleks dairenin binada olmadığını belirten Tekin, bilirkişileri 'edebiyatçı' gibi rapor yazmakla suçladı. Ertan Danacı ise dekorasyon işi yaptığını ve sözleşmenin dışına çıkmadığını belirterek, 'haksız bir linç kampanyası' olduğunu savundu. Danacı, raporlarda kusurlu bulunmamasına rağmen tutuklu olmasını eleştirdi. Dava, önümüzdeki günlerde esas hakkında mütalaaların sunulmasıyla devam edecek.