Trump Yönetimi, Hürmüz Boğazı Gerginliğini Azaltmak İçin İran’la Temas Kurdu

Trump Dönemi: İran'la Hürmüz Boğazı'nda Gizli Temas

Amerikan haber platformu Axios'ta yayınlanan bir habere göre, Trump yönetimi, Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimi azaltma çabaları kapsamında İran'la doğrudan temas kurdu. Haberde, ABD'li bir yetkili ve konuyla ilgili bir kaynağa dayanılarak, Trump yönetiminden üst düzey bir yetkilinin, pazar günü İran'ı, ABD'nin "tarafsız ülkelerin ticari gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçirilmesi" amacıyla başlattığı operasyon hakkında bilgilendirdiği ve Tahran'ı "müdahale etmemesi" konusunda uyardığı belirtildi.

Bu temasın hangi kanallarla yapıldığına dair detay verilmezken, adımın Beyaz Saray'ın İran'la Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimi tırmandırmama isteğinin bir yansıması olduğu ifade ediliyor. Bu durum, bölgedeki tansiyonun düşürülmesine yönelik bir çaba olarak değerlendirilebilir.

ABD ve İran Arasındaki Karşılıklı Hamleler

Haber, ABD ile İran arasındaki karşılıklı hamlelerin devam ettiği bir dönemde geldi. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ve Genelkurmay Başkanı General Dan Caine, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan ABD gemileri eşliğinde geçen bazı ticari gemilere yönelik saldırılarının "önemsiz" olduğunu ve ateşkesin sürdüğünü belirtmişti.

Ancak, İran'ın dün Hürmüz Boğazı'ndan geçmeye çalışan bir ABD donanma gemisini iki füze ile hedef aldığı iddiaları gündeme geldi. İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, ABD gemisi "ateşkesi ihlal ettiği" gerekçesiyle uyarıldı, ancak uyarılara kulak asmaması üzerine geminin çevresine uyarı amaçlı füze, İHA ve roketler fırlatıldı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ise İran'ın iddialarını reddetti.

Gerginlik Devam Ediyor

Bu gelişmeler, Hürmüz Boğazı'ndaki gerginliğin devam ettiğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor. Trump yönetiminin İran'la temas kurma çabaları, gerilimi yatıştırma ve çatışma riskini azaltma amacı taşıyor olabilir. Ancak, karşılıklı suçlamalar ve askeri hareketlilik, bölgedeki istikrarı tehdit etmeye devam ediyor.

Kaynak: TRT Haber

Benzer Videolar