# Google ve Voltus, ABD'de 1 gigavatlık sanal santral kuruyor

> Haziranda 100 megavatla başlayan anlaşmaya 1.070 megavat eklendi; PJM şebekesinde ev ve işletmelerin esnek kapasitesi bir araya getirilecek.

- Yazar: Ticaret Haber Ekonomi Masası (Otomatik derleme)
- Tarih: 2026-10-23T14:50:00Z
- Kategori: Enerji
- Kaynak: https://ticarethaber.com/2026/10/23/enerji/google-ve-voltus-abd-de-1-gigavatlik-sanal-santral-kuruyor.html
- Etiketler: Google, Voltus, Sanal Santral, Veri Merkezi

Enerji teknolojisi şirketi Voltus ve Google, 22 Ekim'de ABD'nin PJM şebeke bölgesinde 1 gigavatlık bir sanal santral kurmak için anlaşmalarını genişlettiklerini açıkladı. Şirketlerin açıklamasına göre bu adımla 1.070 megavatlık ek kapasite devreye alınacak; Google sözcüsü genişlemeyi ilk taahhüdün on katına çıkarılması olarak tanımladı.

İki şirket ilk anlaşmayı haziranda imzalamıştı. 2 Haziran tarihli duyuruya göre üç yıllık ilk anlaşma, PJM bölgesinde her yıl 100 megavata kadar dağıtık enerji kaynağını kapsıyordu. Bu modelde Voltus, işletmelerin ve evlerin bataryalar, akıllı termostatlar ve endüstriyel süreç ayarları gibi esnek varlıklarını Google'ın finanse ettiği sanal santralde bir araya getiriyor ve katılımcılara ödeme yapıyor; şebekenin zorlandığı saatlerde bu cihazlar eş zamanlı olarak tüketimi azaltıyor.

PJM, şirketlerin açıklamasına göre 13 eyalet ve Washington'da 67 milyon müşteriye hizmet veriyor. Google, modeli veri merkezi büyümesi için kapasite açmanın yeni bir yolu olarak tanımlıyor. Açıklamada atıfta bulunulan Brattle Group analizine göre mevcut şebeke kaynaklarının sanal santrallerle daha iyi kullanılması, ABD'li tüketicilere önümüzdeki 10 yılda 100 milyar doları aşan tasarruf sağlayabilir.

Kaynak: Voltus, "Google and Voltus Announce One Gigawatt BYOC Agreement" (22 Ekim 2026) ve "Voltus and Google Announce Bring Your Own Capacity Agreement" (2 Haziran 2026).

*Ticaret Haber — veriler yatırım tavsiyesi değildir.*
