Ekonomi
Çelik Sektöründe Telafisi İmkansız Tahribat Uyarısı
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, çelik sektöründe yaşanan gelişmelerin stratejik ve makro bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini vurguladı. Çin’den gelen dampingli çelik ihracatı ve Türkiye’nin artan çelik ithalatı sektörü tehdit ediyor. Önlem alınmazsa telafisi imkansız tahribatlar yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Ayrıca Togg’un Türkiye için tarihi bir kilometre taşı olduğu belirtildi.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, çelik sektöründe yaşanan gelişmelerin stratejik ve makro bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini vurguladı. Çin’den gelen dampingli çelik ihracatının gün geçtikçe arttığını ve bunun Türkiye’nin çelik ithalatını patlattığını açıkladı. Bu durumun iyileştirici yatırımları imkansız hale getirdiğini ve mevcut kapasitenin korunması için bile ciddi yatırımların şart olduğunu bildirdi.
Tehdit Altındaki Çelik Sektörü
Tosyalı, önlem alınmaması durumunda Türkiye çelik sektörünün telafisi imkansız tahribatlar yaşayacağını söyledi. Dünya Çelik Birliği’nin açıkladığı verilere göre Tosyalı Holding, 9,12 milyon tonluk sıvı çelik üretimiyle Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 3. büyük ve dünyanın 50 büyük çelik üreticisinden biri. Ancak, Çin’deki inşaat sektöründeki sorunlar nedeniyle Çinli üreticilerin dampingli çelik ihracatı artıyor; bu durum Avrupa başta olmak üzere tüm bölgeleri tehdit ediyor.
Türkiye Pazarının Önemi ve Dış Bağımlılık
Fuat Tosyalı, Türkiye’nin çelik ithalatındaki artışa dikkat çekerek, Çin ile olan ticaret açığının son 6-7 ayda 50 milyar doları aştığını belirtti. Bunun büyük bir oranının çelik ithalatından kaynaklandığını açıkladı. Amerika’nın çelik üretiminin önemini vurguladığına değinen Tosyalı, Avrupa Birliği’nin ise kendi çelik sektörünü korumak için kotaları sıklaştırdığını bildirdi. Çin’in Avrupa ve Amerika’ya satış yapamaması fakat Türkiye’ye rahatlıkla satış yapabilmesi, sektörde büyük baskı oluşturuyor. Çin’in ihtiyaç fazlası ürünlerini uluslararası piyasalara düşük fiyatla yönlendirmesinin küresel fiyat dengesini bozduğunu ve haksız rekabeti derinleştirdiğini açıkladı.
Yerli Üretimin Önemi ve Togg’un Tarihi Adımı
Tosyalı, Amerika ve Avrupa’daki çelik endüstrisinin teşviklerle korunmasına karşılık, Türk çelik endüstrisinin sıfır teşvikle kurulduğunu hatırlattı. AKÇT anlaşması uyarınca Türkiye’de çelik endüstrisine teşvik verilemediğini vurguladı. Bu nedenle Türk çelik üreticisinin öz kaynaklarıyla kurduğu endüstrinin şu an kapasitesini kullanamaması ve zor durumda olduğunu belirtti. Tosyalı Holding’in İskenderun’daki son çelik yatırımının 4 milyar doları aştığını da söyledi. Fakat, yüksek yatırım maliyetlerine rağmen Çin’den gelen dampingli ürünlerle rekabet etmek zorunda kalındığını ifade etti. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Tosyalı, çelik sektörünün önemini, endüstrinin bitmesi durumunda geri kalınamayacağını tekrarladı. Ayrıca, Türkiye’nin tüm gelişimine uygun yeni ürünlere yatırım yapıldığını ancak Çin’den gelen üretim fazlasının bu durumu tehdit ettiğini belirtti. Bu endüstrinin kaybedilmesi durumunda geri dönüşün imkansız olduğunu vurguladı. Son olarak, Togg’un Türkiye için tarihi bir kilometre taşı olduğunu ve 7 yıllık bir yolculuğun sonucunda gerçekleştiğini açıkladı.