Günümüzde Antalya’da turizm sezonu devam ediyor! Yaz sezonunun ardından Rus, Alman ve İngiliz turistlerin ilgisiyle sonbaharın ilk ayı da oteller dolu geçiyor. Bu dönemde turistler, otel dışında da harcamalar yaparak tüm kentin ekonomisine katkı sağlıyor.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, 15 Eylül itibarıyla Antalya’ya gelen turist sayısının 12 milyon 800 bini geçtiğini açıkladı. Kavaloğlu, bu sayının geçen seneye yakın olduğunu belirtti. Ancak, sezonun kolay geçmediğini vurguladı. Temmuz ayının başında doluluk oranlarında zorluk yaşandığını, ortalama konaklama sürelerinin kısalmasının da otellerin doluluk oranlarında farklılıklara yol açtığını söyledi. Temmuz ayının ikinci yarısından sonra ise yüksek sezonun tam anlamıyla yaşandığını ifade etti. Hatta okulların açıldığı son haftaya kadar ciddi rezervasyonlar alındığını da ekledi.
Kavaloğlu, Rusların, Almanların ve İngilizlerin eylül ayında en fazla gelen turistler olduğunu bildirdi. Ayrıca Türkiye ve Antalya’nın Polonya, Romanya, Kazakistan ve Hollanda pazarlarından da ciddi talep gördüğünü açıkladı. İlginçtir ki, iç pazardaki yoğunluğun okulların açılmasından sonra azaldığını, ancak yurt dışında yaşayan Avrupalı Türklerin ilgilerinin devam ettiğini söyledi. Şu anda otellerdeki yoğunluğun büyük ölçüde İngilizler, Ruslar ve Almanlardan kaynaklandığını belirtti.
Kavaloğlu, ekim ayında Almanlar, İngilizler ve Belçikalılar’ın çeşitli tatil periyotları olduğunu, bu nedenle ekim ayında da yüksek doluluk beklediklerini açıkladı. İklim koşullarının elvermesi durumunda sezonun kasım ayının üçüncü haftasına kadar uzatılmasını hedeflediklerini söyledi. Antalya’nın turizmi çeşitlendirmek için ciddi çalışmalar yaptığını, deniz, kum, güneş turizminin yanı sıra kültür turizmi, spor turizmi ve MICE turizmi gibi alanlara odaklandığını vurguladı. Kış aylarında alternatif turizm şekilleriyle ilerleyeceklerini ve Antalya’nın büyük yatak kapasitesine sahip olduğunu, kış aylarının yaz ayları kadar yoğun olmayacağını bildirdi.
Temmuz ve ağustos aylarının en yüksek fiyatlı dönem olduğunu belirten Kavaloğlu, nisan, mayıs ve haziran aylarında iç pazarda ciddi talep görüldüğünü söyledi. Eylül, ekim ve kasım aylarında da ciddi talep olduğunu, iç pazarın artık sadece temmuz ve ağustos aylarına sıkışmadığını ifade etti. Fakat okul tatillerinin haziranın üçüncü yarısıyla eylülün birinci haftası arasında olmasının yüksek sezonu belirlediğini açıkladı. Bununla birlikte, eylülün ikinci yarısından sonra yüzde 30’a varan indirimler olduğunu ve Türk turistlerin bunu değerlendirdiğini belirtti.
Bu yılki turist sayılarının 2024 yılıyla paralel gittiğini söyleyen Kavaloğlu, sadece kış aylarının zor geçtiğini belirtti. Ancak nisan ayından itibaren toparlanma yaşandığını ve doyum noktasına ulaşıldığını ifade etti. 17 milyon ile 17 milyon 500 bin turist sayısının 2-3 yıl devam edeceğini, Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi halinde ise bu sayının 18 hatta 20 milyona çıkabileceğini söyledi.
Yaz aylarının sıcaklığı nedeniyle ‘Gece Müzeciliği’ uygulamasını önemsediklerini belirten Kavaloğlu, Antalya’nın birçok antik kente sahip olduğunu ve gece müzeciliği sayesinde turistlerin akşamları da ziyaret etme şansı bulduğunu söyledi. Eylül, ekim ve kasım aylarının iklim şartlarının buna daha uygun olduğunu ve otel dışı turların arttığını belirtti.
SAVUNMA SANAYİ
4 gün önceEKONOMİ
4 gün önceSAVUNMA SANAYİ
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceSAVUNMA SANAYİ
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önce
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
3517 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
2881 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
2091 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
1550 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
1534 kez okundu