Connect with us

Ekonomi

Elektrik Faturalarında Yeni Düzenleme: Sübvansiyon Sınırı Düşürülüyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamaları sonrası elektrik faturalarında yeni bir döneme giriliyor. Sübvansiyon sınırı düşürülüyor ve milyonlarca hanenin faturası katlanabilir.

Paylaşan

on

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamaları sonrası elektrik faturalarında yeni bir döneme giriliyor. Bakan Bayraktar, CNN Türk’te katıldığı programda elektrik faturalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Elektrik tarifesine kış aylarında doğrudan bir zam yapılmayacağı belirtilsede, mevcut sübvansiyon sınırının değişeceği duyuruldu. Bu durum, milyonlarca hanede endişeye yol açtı.

Sübvansiyon Sınırı Değişiyor

İlk olarak bu yılın şubat ayında hayata geçirilen uygulama ile yıllık tüketimi 5 bin kilovat saati aşan hanelere elektrik tarifesinde sübvansiyon verilmeyeceği bildirilmişti. Yani, şuanda aylık 1.250 TL’yi aşan elektrik faturaları için herhangi bir devlet desteği alınamıyor ve bu faturalar yaklaşık 2 bin 500 TL olarak ödeniyor. Bakan Bayraktar, 5 bin kilovat saatlik sınırın ekim ayı içinde değişeceğini açıkladı. Enerji kulislerinde sübvansiyon sınırının 3 bin kilovat saate kadar düşürülmesi bekleniyor.

Faturalar Katlanabilir

2024 senesinde tüketimi 5 bin kilovat saati aşan abonelerin, 2025 senesinde destekten çıkarıldığını belirten Bakan Bayraktar, “Bu yaklaşık 1.2 milyon haneydi, şimdi bu yıl ekim ayının sonuna kadar yeni bir limit belirlemeyi planlıyoruz” dedi. Yapılacak değişiklik sonrası milyonlarca hanenin faturası ikiye katlanacak. Yürürlükte olan 5 bin kilovat saat, Türkiye genelinde ortalama aylık 1.250 TL’lik bir kullanıma denk gelirken, bu sınırın 4 bin kilovat saate düşürülmesi 1.000 TL, 3 bin kilovat saate düşürülmesi ise sübvansiyon sınırını 750 TL’ye indirecek. Yapılacak düzenlemeyle birlikte, bu sınırı aşan faturalarda yaklaşık yüzde 50 oranında verilen devlet desteyi sıfıra inecek ve elektrik faturaları için ödenen bedel ikiye katlanacak.

750 TL’yi Aşan Faturalar Artacak

Yapılacak düzenlemeyle birlikte, bu sınırı aşan faturalarda yaklaşık yüzde 50 oranında verilen devlet desteyi sıfıra inecek ve elektrik faturaları için ödenen bedel ikiye katlanacak. Bu durum, özellikle kış aylarında elektrik tüketiminin artmasıyla birlikte daha fazla hanenin yüksek faturalarla karşılaşmasına neden olabilecek. Bu durumun, Enerji piyasasında nasıl bir etki yaratacağı merak konusu. Elektrik faturalarındaki bu değişiklik, tüketiciler için önemli bir gündem maddesi olmaya devam edeceğe benziyor. Bu konuyla ilgili gelişmeler yakından Takip ediliyor. Ayrıca, Bakanlık tarafından yapılan açıklamaların detayları da önem taşıyor. Bu arada, Türkiye genelinde bu durumun nasıl karşılanacağı da merak ediliyor.