Ekonomi
Türkiye’de Banka Mevduatları Rekor Seviyeye Ulaştı, KKM Hesapları Azalıyor
Türkiye’de banka mevduatları rekor seviyeye ulaştı. KKM hesaplarında ise önemli bir gerileme yaşandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye’deki mevduatlar eylül ayının sonunda rekor seviyeye ulaştı. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin mevduat bankalarındaki toplam mevduatları, yılbaşından bu yana %31,4 oranında artarak 24 trilyon 968 milyar 332 milyon liraya yükseldi. Bu artışta, gerçek kişilerin mevduatlarının önemli bir payı olduğu bildirildi.
Gerçek Kişilerin Mevduatları Arttı
Gerçek kişilerin bankalardaki mevduatları, geçen yılın sonundan eylül ayı sonuna kadar 3 trilyon 258 milyar 49 milyon lira artış gösterdi. Böylece, gerçek kişilerin toplam mevduatı 14 trilyon 541 milyar 995 milyon liraya ulaştı. Bu dönemdeki oransal artış ise %28,9 olarak kayıtlara geçti.
Ticari Kuruluşların Mevduatlarında da Artış Gözlendi
Ticari kuruluşların mevduatları da yılın 9 ayında önemli bir artış gösterdi. Bu kuruluşların mevduatları %31,41 oranında artarak 8 trilyon 513 milyar 921 milyon liraya çıktı. Geçen yıl sonunda 6 trilyon 478 milyar 777 milyon lira olan ticari kuruluşların mevduat varlığı, 2 trilyon 35 milyar 144 milyon lira arttı.
Resmi ve Diğer Kuruluşların Mevduatları da Yükseldi
Mevduat kalemleri incelendiğinde, en büyük oransal artışın resmi ve diğer kuruluşların mevduat hesaplarında yaşandığı görüldü. Bu hesaplardaki artış %54,7 olarak belirlendi. Aralık 2024 sonu itibarıyla 1 trilyon 236 milyar 26 milyon lira olan resmi ve diğer kuruluşların mevduatı, 676 milyar 389 milyon lira yükselerek 1 trilyon 912 milyar 415 milyon liraya çıktı. Sigortaya tabi mevduatlar ise aynı dönemde %41,4 artışla 6 trilyon 198 milyar 538 milyon liraya ulaştı.
KKM Hesaplarında Önemli Gerileme
Yılın 9 ayında Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) önemli ölçüde azaldı. KKM hesapları %74,1 oranında ve 837 milyar 94 milyon lira azalışla 292 milyar 805 milyon liraya geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), KKM’den çıkışı hedef olarak belirlemiş ve bu yönde adımlar atmıştı. Bu kapsamda, tüzel kişilerin KKM hesabı açma ve yenileme işlemleri sonlandırılmıştı. Ayrıca, 23 Ağustos’tan itibaren gerçek kişiler için de KKM hesaplarında yenileme ve açılış işlemlerinin yapılmayacağı duyurulmuştu. Böylece, Aralık 2024’te 1 trilyon 129 milyar 899 milyon lira olan KKM bakiyesi, eylül sonu itibarıyla 300 milyar liranın altına inmiş oldu. Gerçekten de bu durum, piyasalarda önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.