Ekonomi
Vergi Kaçıranlara Ceza: Gelir İdaresi Başkanlığı Harekete Geçti
Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kaçıranlara yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sürdüğünü vurguladı.

Vergi Kaçıranlara Darbe: GİB’den Sıkı Takip
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 yılında gelir elde etmesine rağmen beyanda bulunmayan mükelleflere yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı. Özellikle kira, ücret, menkul sermaye iradı ve değer artışı kazancı elde edenlerin takibe alındığı bildirildi. Başkanlık, beyan dönemi öncesinde mükellefleri bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verdi.
Bu kapsamda, 1 Mart-7 Nisan tarihlerini kapsayan beyan döneminde 2 milyon 248 bin mükellef beyanname verdi. Böylece 857,6 milyar lira matrah ve 267,3 milyar lira vergi beyan edildi. Ayrıca 473 bin mükellef ilk defa beyanname doldurdu. Süresinde beyanname vermeyenlere pişmanlıkla beyanname verme imkanı tanındı ve SMS ile hatırlatma yapıldı.
Hatırlatmalara Rağmen Beyanname Vermeyenlere İşlem Başlatıldı
Hatırlatmalara rağmen gelirini bildirmeyenler için harekete geçildi. İlk aşamada, kar payı kaynaklı menkul sermaye iradı elde etmesine rağman beyanname vermeyen 2 bin 335 mükellef vergi dairelerine bildirildi. Bu kişilerin yaklaşık 500 milyon lira vergiyi ziyaa uğrattığı tespit edildi. Beyanname vermesi gereken mükellefler, gelirlerine ilişkin bilgilere Hazır Beyan Sistemi’nden ulaşabiliyorlar.
Ayrıca Dijital Vergi Dairesi’ndeki “mali bilgilerim” menüsünden de bilgilere erişilebiliyor. Beyannameler, Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verilebiliyor ve vergiler sistem üzerinden banka ya da kredi kartı ile ödenebiliyor.
Bakan Şimşek’ten Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Vurgusu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sürdürüldüğünü vurguladı. Şimşek, teknolojinin imkanlarından faydalanarak kayıt dışı gelirlerin tespit edilmesine yönelik çalışmalara devam edildiğini açıkladı. Ayrıca gelirlerini zamanında beyan etmeyen mükelleflerin pişmanlıkla beyanname verebileceğini hatırlattı.
Bakan Şimşek, “Teknolojinin sağladığı tüm imkanlardan faydalanarak kayıt dışı kalan gelirlerin tespit edilmesi ve gönüllü uyum seviyesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz,” dedi.
Bu arada, beyan dönemi sonrasında kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlara ilişkin 136 bin mükellef tarafından beyanname verilerek 49,6 milyar lira matrah ve 2,8 milyar lira ödenecek vergi beyan edildi.







