Connect with us

Ekonomi

Merkez Bankası Rezervlerinde Sert Düşüş: 13 Milyar Dolar Azalma

Merkez Bankası rezervlerinde önemli bir düşüş yaşandı. Reuters’ın haberine göre, altın rezervlerini de içeren toplam rezerv, 24 Ekim’de sona eren haftada 13 milyar dolar azalarak 185.5 milyar dolara geriledi.

Paylaşan

on

Merkez Bankası rezervlerinde önemli bir düşüş yaşandı. Reuters’ın haberine göre, altın rezervlerini de içeren toplam rezerv, 24 Ekim’de sona eren haftada 13 milyar dolar azalarak 185.5 milyar dolara geriledi.

Rezervlerdeki Düşüşün Nedenleri

Üç bankacının Reuters’a yaptığı açıklamalara dayanan hesaplamalar, düşüşün nedenlerini ortaya koyuyor. TCMB’nin öncü verilerine göre, net rezervler de 12 milyar dolar azalışla 67.5 milyar dolara indi. Bankacılar, net rezervdeki düşüşün 5 milyar dolardan fazlasının küresel altın fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını belirtiyor. Spot piyasada altın fiyatları, söz konusu haftada %3.3 oranında gerilemişti.

Swap Hariç Net Rezervlerdeki Durum

Hesaplamalara göre, swap hariç net rezerv 11 milyar dolardan biraz fazla azalış göstererek 52 milyar dolara düştü. Bankacılar, bu düşüşte Merkez Bankası’nın geçen hafta artan siyasi tansiyonla birlikte gerçekleştirdiği döviz satışlarının etkili olduğunu düşünüyor. TCMB’nin 5-5.5 milyar dolar civarında döviz satışı yaptığı tahmin ediliyor.

Siyasi Gelişmelerin Etkisi

Geçen hafta piyasalar, CHP kurultayının iptali talebiyle açılan davayı yakından izledi. Ancak davanın Cuma günü reddedilmesiyle birlikte, Türk Lirası ve TL cinsi yatırım araçları piyasalarda pozitif bir ayrışma yaşadı.

Resmi Açıklama Bekleniyor

Haberin yazıldığı sırada TCMB’ye ulaşılamadığı belirtildi. Resmi verilerin bu hafta içinde açıklanması bekleniyor. Bu veriler, rezervlerdeki düşüşün detayları ve Merkez Bankası’nın gelecek dönem politikaları hakkında daha net bir tablo sunacak.

Öncü verilere göre, altın rezervlerini de kapsayan toplam rezervin 24 Ekim’de sona eren haftada 13 milyar dolar azalışla 185.5 milyar dolara gerileyecegi hesaplanmış.

Bankaçılar net rezervdeki düşüşün 5 milyar dolardan fazlasının küresel altın fiyatlarında geçen hafta yaşanan düşüşten kaynaklandığını hesapladı. Spot piyasada altın fiyatları söz konusu haftada %3.3 geriledi.

Geçen hafta boyunca piyasalarda CHP kurultayının iptali talebiyle için açılan dava takip edildi. Davanın Cuma günü reddedilmesiyle birlikte TL ve TL cinsi yatırım araçları pozitif ayrıştı.

Resmi veri bu hafta açıklanacak.