Gündem
Netanyahu’dan Yeni Tehdit: Lübnan’a Saldırılar Devam Edecek
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan’a yönelik saldırıların devam edeceğini duyurdu. Hizbullah’ı hedef alan açıklamasında, örgütün yeniden güçlenmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan’a yönelik tekrarladığı açıklamasında, saldırıların süreceği tehdidinde bulundu. Netanyahu, dün Beyrut’a düzenlenen saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın askeri kanadının lideri Heysem Ali Tabatabai’nin öldürüldüğünü bildirdi. Bu gelişme, bölgedeki gerilimi daha da tırmandırdı.
Netanyahu, Hizbullah’ın “yeniden güç toplamasına” izin vermeyeceklerini belirterek, Lübnan’a yönelik saldırılarını sürdüreceklerini ifade etti. Ayrıca, Lübnan hükümetinin Hizbullah’ın silahsızlandırılması yönündeki taahhütlerini yerine getirmediğini öne sürdü. Bu açıklamalar, İsrail’in bölgedeki askeri varlığını ve politikalarını bir kez daha gözler önüne serdi.
Hizbullah’tan yapılan açıklamada, Tabatabai’nin İsrail ordusunun düzenlediği saldırıda hayatını kaybettiği doğrulandı. İsrail ordusunun, pazar günü ateşkesi ihlal ederek Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında 5 kişi yaşamını yitirmiş, 28 kişi yaralanmıştı. Bu saldırılar, bölgedeki sivil kayıpların artmasına neden olldu.
Ekim 2023’te Lübnan’a yönelik saldırılarına başlayan İsrail, Eylül 2024’te bu saldırıları geniş çaplı bir savaşa dönüştürmüştü. Savaşta 4 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 17 bin kişi ise yaralanmıştı. 27 Kasım 2024’te Lübnan ile İsrail arasında sağlanan ateşkes anlaşmasına rağmen, İsrail’in ateşkesi binlerce kez ihlal ettiği raporlarca doğrulanmıştır. Bu durum, bölgedeki istikrarın sağlanması yönünde ciddi bir engel teşkil ediyor.
İsrail, 8 Ekim 2023’ten sonra ele geçirdiği 5 tepeyi hala işgal altında tutarken, onlarca yılldır elinde bulundurduğu bazı bölgelerdeki varlığını da sürdürüyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ateşkes ihlalleri sonucu İsrail’in 27 Kasım 2024-20 Kasım 2025 tarihleri arasında düzenlediği saldırılarda 331 kişi hayatını kaybetti, 945 kişi yaralandı. Bu acı tablo, bölgedeki insani krizin boyutlarını gözler önüne seriyor. Bu durum, uluslararası toplumun daha etkin bir rol oynaması gerektiğine işaret ediyor, aslında.






