Ekonomi
Dış Ticaret Şirketlerine Rekor Ceza: 13,6 Milyar Lira
Ticaret Bakanlığı, 2025 yılında dış ticaret şirketlerine 13,6 milyar lira ceza kesti. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 100’lük bir artışa işaret ediyor.
Dış Ticaret Şirketlerine Ağır Darbe
Ticaret Bakanlığı, 2025 yılında dış ticaret işlemleri kapsamında yapılan denetimler sonucunda, dış ticaret şirketlerine toplamda 13,6 milyar lira ceza kestiğini açıkladı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 100’lük bir artışa işaret ediyor.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, dış ticaret ve gümrük işlemlerinin denetim faaliyetlerine 2025’te hız kesmeden devam edildiği belirtildi. Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, şüpheli bulunan çok sayıda gümrük beyannamesi incelendi.
İkincil Kontrol İncelemeleri Sonuç Verdi
yapılan açıklamada, 18 bölge müdürlüğü kontrol şubelerince yeni nesil analitik teknolojiler kullanılarak şüpheli bulunan 224 bin 738 gümrük beyannamesinin ikinci kez kontrol edildiği bildirildi. Bu incelemeler sonucunda, mevzuata aykırı işlem yaptığı tespit edilen 7 bin 410 firma tarafından tescil edilen 49 bin 975 gümrük beyannamesine, 11,8 milyar lira tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bir önceki yıla kıyasla, ek tahakkuk ve ceza tutarında yüzde 120 artış sağlandı.
Sonradan Kontrol Denetimleri de Etkili Oldu
Ayrıca 240 firmanın, ticaret müfettişlerince sonradan kontrol denetimine tabi tutulduğuna değinilen açıklamada, denetimler sonucunda tespit edilen usulsüzlükler kapsamında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 22 artışla 1,8 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiği aktarıldı. Bu denetimlerin, usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynadığı vurgulandı.
Bakanlık Kararlılık Mesajı Verdi
Bakanlık açıklamasında, usulsüz işlem tesis ederek haksız kazanç sağlayan ve ticari hayattaki rekabet ortamını olumsuz etkileyenlere yönelik denetimlerin 2026’da da artarak devam edeceği vurgulandı. Ticaret Bakanlığı’nca son teknoloji analitik imkanlar ile tecrübeli insan kaynağı bir arada kullanılarak, caydırıcı denetim faaliyetleri sürdürülecek ve devletimizin gelir kaybının önüne geçilmeye devam edilecek.
Anlaşılan, Ticaret Bakanlığı usulsüzlüklerle mücadelede kararlı duruşunu sürdürecek. Bu durum, dış ticaret alanında daha şeffaf ve adil bir ortamın oluşmasına katkı sağlayacak gibi duruyor. Ayrıca, bu tür denetimlerin artması, devletin gelir kaybının önlenmesi açısından da büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, gümrük beyannamesi süreçlerinin daha dikkatli incelenmesi gerektiği anlaşılıyor. Hatta, bazı firmaların usulsüzlük yaparak haksız kazanç elde etmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu durum, rekabet ortamının korunması açısından da kritik bir öneme sahip.
Böylece, dış ticaret alanında daha adil ve şeffaf bir ortamın sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda, bakanlığın denetim faaliyetlerine devam edeceği bildirildi.

