DOLAR 43,6435 0.04%
EURO 51,8140 -0.22%
ALTIN
BITCOIN 0%
Mersin
13°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

AB Liderleri Belçika’da Toplanıyor: Rekabet Gücü, Tek Pazar ve Ekonomik Bağımsızlık Masada
6 okunma

AB Liderleri Belçika’da Toplanıyor: Rekabet Gücü, Tek Pazar ve Ekonomik Bağımsızlık Masada

ABONE OL
11 Şubat 2026 16:25
AB Liderleri Belçika’da Toplanıyor: Rekabet Gücü, Tek Pazar ve Ekonomik Bağımsızlık Masada
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanları, Belçika’daki tarihi Alden Biesen Kalesi’nde düzenlenen gayri resmi zirvede bir araya geliyor. AB Konseyi Başkanı Antonio Costa’nın ev sahipliğinde gerçekleşen zirveye, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katılıyor. Zirvenin ana gündem maddeleri arasında, AB’nin ekonomik rekabet gücünün artırılması, Tek Pazar’ın derinleştirilmesi ve ekonomik bağımlılıkların azaltılması yer alıyor.

Zirvede, eski Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı ve eski İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin sunumuyla ekonominin durumu değerlendirilecek. Draghi, değişen jeopolitik ve jeoekonomik ortamın AB’nin rekabet gücü üzerindeki etkisini ele alacak. Liderler, ekonomik rekabet gücünü artırma yolları, ticaret dengesizlikleriyle başa çıkma stratejileri, ekonomik baskılara karşı alınacak önlemler ve kritik ham maddeler ile teknolojilerdeki ekonomik bağımlılıkların azaltılması gibi konuları tartışacak.

Draghi, Eylül 2024’te AB ekonomisinin küresel gelişmeler karşısında rekabetçi kalabilmesi için hazırladığı raporda, daha koordineli bir sanayi politikası, hızlı karar alma mekanizmaları, yatırımların artırılması ve ortak borçlanma ihtiyacına dikkat çekmişti. Bu rapor, zirvede yapılacak tartışmalara önemli bir zemin hazırlayacak.

Zirvede ayrıca, eski İtalya Başbakanı Enrico Letta ile AB’nin iç stratejisine yönelik ayrı bir oturum düzenlenecek. Bu oturumda, Tek Pazar’dan daha iyi yararlanma yolları, AB işletmelerine daha elverişli bir düzenleyici ortam sağlama ve ekonomik baskı ile haksız rekabete karşı koyma gibi konular ele alınacak. Letta, Nisan 2024’te hazırladığı raporda, AB’nin ekonomik rakiplerinin gerisinde kalmaması için Tek Pazar’ın enerji, telekomünikasyon ve finans alanlarını da kapsayacak şekilde genişletilmesini önermişti.

Zirve, söz konusu oturumların ardından liderlerin katılacağı özel bir tartışma oturumuyla devam edecek. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa’nın ekonomi politikalarına ilişkin değerlendirmeleri de bu tartışmalara ışık tutacak. Zirvede, AB’nin küresel rekabetteki pozisyonunu güçlendirmek için atılacak adımlar ve Tek Pazar’ın geleceği üzerine önemli kararlar alınması bekleniyor.

Haberin kaynağı: Habertürk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r