DOLAR 43,6473 0.03%
EURO 51,8927 -0.08%
ALTIN 7.132,631,09
BITCOIN 2933197-2.25922%
Mersin
13°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

NATO Genel Sekreteri Rutte’den Savunma Harcamaları ve Ukrayna’ya Destek Mesajları
6 okunma

NATO Genel Sekreteri Rutte’den Savunma Harcamaları ve Ukrayna’ya Destek Mesajları

ABONE OL
11 Şubat 2026 19:15
NATO Genel Sekreteri Rutte’den Savunma Harcamaları ve Ukrayna’ya Destek Mesajları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

html

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, yarın yapılacak Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamalarla gündemi değerlendirdi. Rutte, 2025 Lahey Zirvesi’nde alınan savunma harcamalarının artırılması kararları doğrultusunda, Ankara’da yapılacak bir sonraki zirvenin hazırlıklarının ele alınacağını belirtti. Bakanların, müttefiklerin bu kararları nasıl uyguladığını ve ortak güvenlik yatırımlarını artırmak için nasıl katkı sağladığını görüşeceğini ifade etti.

Rutte, daha fazla savunma üretimi yapılması gerektiğine dikkat çekerek, hava savunması, mühimmat ve tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. “Daha hızlı hareket etmemiz, yeni teknolojileri benimsememiz, tedariki hızlandırmamız ve savunma sanayimizin hızlı ve yetenekli şekilde üretim yapabilmesini sağlamamız gerekiyor,” dedi. Bu kapsamda, Atlantik’in her iki yakasında da bu adımların atılması gerektiğini belirtti.

Yarınki toplantıda Ukrayna’ya verilen desteğin de ele alınacağını belirten Rutte, Ukrayna’nın yeni Savunma Bakanı Mihaylo Fedorov ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın da toplantıya katılacağını bildirdi. Savaşın başından bu yana Ukrayna’ya verilen desteğin büyük ölçüde NATO müttefiklerinden geldiğini vurgulayan Rutte, toplantının NATO’yu daha güçlü hale getirmekle ilgili olduğunu söyledi.

Avrupalı müttefiklerin Rusya ile diyaloğa girip girmemesiyle ilgili bir soruya cevap veren Rutte, müttefiklerin diyaloğa açık olabileceğini ve Fransızların yaptığı gibi hareket edebileceğini belirtti. ABD liderliğinin önemine değinen Rutte, savaşın sona ermesini sağlayacak her türlü girişimin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.

Rutte, Avrupalı müttefiklerin savunma yatırımlarını artırmalarından övgüyle bahsetti ve Avrupa’nın komuta yapısında daha belirgin bir rol üstleneceğini belirtti. Bu durumun, ABD’nin de istediği bir gelişme olduğunu vurgulayan Rutte, Avrupa’nın kendi savunmasını güçlendirirken, güçlü bir ABD varlığının da devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r