DOLAR 43,7339 0.19%
EURO 51,9339 -0.02%
ALTIN 7.075,012,56
BITCOIN 30367013.8879%
Mersin
13°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

BM: İsrail, Gazze’ye Dönmek İsteyen Filistinlilere Karşı İnsan Hakları İhlalleri İşliyor
1 okunma

BM: İsrail, Gazze’ye Dönmek İsteyen Filistinlilere Karşı İnsan Hakları İhlalleri İşliyor

ABONE OL
14 Şubat 2026 12:15
BM: İsrail, Gazze’ye Dönmek İsteyen Filistinlilere Karşı İnsan Hakları İhlalleri İşliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi’nin 5 Şubat’ta yayımladığı bir açıklamada, işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösteren BM, Gazze’ye dönmek isteyen Filistinlilerin maruz kaldığı insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Açıklamada, Filistinlilerin milisler tarafından kelepçelendiği, gözlerinin bağlandığı, tehdit edildiği ve aşağılayıcı muamelelere maruz kaldığına dair kanıtlar olduğu belirtildi.

BM raporuna göre, Gazze’ye dönmek isteyen Filistinliler, Refah Sınır Kapısı’nda İsrail destekli Ebu Şebab milisleri tarafından karşılanıyor ve ardından İsrail ordusunun kontrol noktalarına götürülüyor. Bu süreçte Filistinliler, ellerinin kelepçelendiğini, gözlerinin bağlandığını ve Gazze’ye geçmeleri durumunda mal varlıklarına el konulmakla tehdit edildiklerini ifade ediyorlar. Ayrıca, fiziki şiddete, aşağılayıcı soruşturmalara ve hakarete varan üst aramalarına maruz kaldıkları da belirtiliyor.

Raporda, Filistinlilerin sağlık hizmetlerine erişimlerinin engellendiği, tuvaletleri kullanmalarına izin verilmediği ve Mısır’a geri dönmeleri veya İsrail lehine muhbir olarak çalışmaları karşılığında para teklif edildiği de vurgulanıyor. Bu durumun, Filistinlilerin zorla terk edildikleri bölgelere geri dönme haklarını kullanmalarını engelleyen baskıcı uygulamalar olduğu ve Gazze Şeridi’nde etnik temizliğe katkıda bulunduğu uyarısında bulunuluyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki temsilcisi Ajith Sunghay, açıklamasında, Gazze ile ilgili tüm eylemlerin uluslararası hukuka uygun olmasının ve Filistinlilerin insan haklarına tam olarak saygı gösterilmesinin uluslararası toplumun sorumluluğu olduğunu belirtti. Sunghay, iki yıl süren yıkımın ardından Filistinlilerin ailelerine ve evlerinden geriye kalan enkaza güvenli ve onurlu bir şekilde dönebilmeleri gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, Gazze’ye dönen Filistinli vatandaşların beş ayrı kontrol noktasından geçmek zorunda kaldığına dikkat çekildi. Bu kontrol noktaları arasında Mısır, Filistin yönetimi, Avrupa Birliği temsilcileri, İsrail destekli milisler ve İsrail ordusu bulunuyor. Bu durum, Filistinlilerin dönüş sürecinde karşılaştığı zorlukları ve hak ihlallerini gözler önüne seriyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r