DOLAR 43,7339 0.19%
EURO 51,9339 -0.02%
ALTIN 7.075,012,56
BITCOIN 30376383.78395%
Mersin
13°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Harvard Üniversitesi’ne Federal Soruşturma: Öğrenci Kabul Politikaları ve Irk Temelli Uygulama İddiaları
1 okunma

Harvard Üniversitesi’ne Federal Soruşturma: Öğrenci Kabul Politikaları ve Irk Temelli Uygulama İddiaları

ABONE OL
14 Şubat 2026 12:30
Harvard Üniversitesi’ne Federal Soruşturma: Öğrenci Kabul Politikaları ve Irk Temelli Uygulama İddiaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BBC’nin haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı, Harvard Üniversitesi’ne karşı açtığı davada, öğrenci kabul politikalarında ırk temelli uygulamalar yapılıp yapılmadığına dair sivil haklar soruşturması kapsamında talep edilen verilerin üniversite yönetimi tarafından sunulmadığını öne sürdü. Bu durum, Harvard ile federal hükümet arasındaki gerilimi daha da tırmandırıyor.

Soruşturma, Adalet Bakanlığı’nın başlattığı geniş kapsamlı bir incelemenin parçası. Bu inceleme, üniversitelerin öğrenci kabul süreçlerinde ırk ayrımcılığı yapıp yapmadığını belirlemeyi amaçlıyor. Federal hükümet, bu soruşturma kapsamında Harvard’dan çeşitli veri ve belge talep etti. Ancak Adalet Bakanlığı, Harvard’ın bu taleplere tam olarak yanıt vermediğini iddia ediyor.

Harvard Üniversitesi ise iddialara karşı çıktı. Üniversite yönetimi, federal hükümetin taleplerine iyi niyetle yanıt verdiklerini ve yasal süreç çerçevesinde işbirliğine açık olduklarını belirtti. Ayrıca, hukuka aykırı müdahalelere karşı kurumsal bağımsızlıklarını ve anayasal haklarını koruyacaklarını vurguladı.

Bu dava, federal hükümetin üniversitelere yönelik artan baskısının bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Daha önce federal hükümet, başta Filistin’e destek için düzenlenen kampüs protestoları ve çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık (DEI) programları nedeniyle Harvard dahil birçok üniversiteyi federal fonları dondurmakla tehdit etmişti. Bu süreçte, federal hükümet tarafından “Antisemitizmle Mücadele Görev Gücü” kurulmuştu.

Hükümet, Harvard’a sağlanan 2,2 milyar dolarlık fonun ve 60 milyon dolarlık sözleşme bedelinin dondurulmasına karar vermişti. Üniversite ise Trump yönetiminin fonları dondurma kararının hukuka aykırı olduğunu savunarak dava açmıştı. Eski ABD Başkanı Donald Trump, 3 Şubat’ta Harvard’dan 1 milyar dolarlık tazminat talep ettiğini bildirmişti.

Bu gelişmeler, üniversitelerin özerkliği ve federal hükümetin yetkileri arasındaki dengeyi sorgulayan önemli bir tartışmayı beraberinde getiriyor. Soruşturmanın sonuçları, sadece Harvard için değil, tüm yükseköğretim kurumları için önemli sonuçlar doğurabilir.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r