Borsa İstanbul, düşen enflasyon ve faiz oranları ile iyileşen makroekonomik verilerin etkisiyle hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Habertürk’ün haberine göre, yabancı yatırımcıların borsadaki payı ve yatırımları yılbaşından bu yana önemli ölçüde artış gösterdi.
Yabancı Yatırımlar Rekor Seviyede
Yabancı yatırımcılar, yılbaşından bu yana yaklaşık 2 milyar dolarlık hisse yatırımı gerçekleştirdi. Bu yatırımların büyük çoğunluğunun ABD ve İngiltere kaynaklı olduğu belirtiliyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, Ocak sonu itibarıyla borsada yabancıların toplam payı %37,16 olarak gerçekleşti. Yabancıların borsadaki toplam varlığı ise 3 trilyon 191 milyar liraya ulaştı. Ancak, QNB Finansbank ve Garanti Bankası hisselerinin tamamının borsada işlem görmemesi nedeniyle yabancı payının olduğundan yüksek göründüğü ifade ediliyor. Bu iki banka çıkarıldığında, gerçek yabancı payının %28,59 olduğu hesaplanıyor. Yabancı yatırımcıların borsadan hisse alarak elde ettiği hisse miktarı ise 2 trilyon 193 milyar lira düzeyinde.
BİST 30’da Yabancı Payı Yükselişte
BİST 30 endeksinde yabancı payı daha da yüksek ve artmaya devam ediyor. Yabancı yatırımcıların BİST 30’daki sahiplik oranı %46,7’den %48,6’ya yükseldi. BBVA hariç tutulduğunda ise bu oran %41’den %44’e çıktı.
Ülke Bazında Yatırımlar
Ocak sonu itibarıyla ABD’li yatırımcıların borsadaki toplam payı %7,95’ten %9,13’e yükseldi. İngiliz yatırımcıların payı da %5,40’ten %6,21’e ulaştı. Bu artışların, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın ABD ve İngiltere’de gerçekleştirdiği yatırımcı toplantıları ve olumlu seyreden siyasi ilişkilerin ardından gelmesi dikkat çekiyor.
Norveç’ten Çekilme
MKK verilerinde dikkat çeken bir diğer nokta ise Norveç’in payının azalması. Norveç Varlık Fonu’nun, Borsa İstanbul’da yatırım yapan ilk 10 ülke sıralamasından düşmesi, fonun yatırımlarını azalttığını gösteriyor. Bu durum, fonun Türkiye’deki bir portföy yönetim şirketiyle yaşadığı sorunlar nedeniyle hisse satışı yaptığı yönündeki haberlerle de örtüşüyor. Yabancıların BİST 100 dışındaki paylarının azalması da Norveç Varlık Fonu’nun hisse satışının bir kanıtı olarak değerlendiriliyor. Hollanda, İspanya ve Singapur’un da son aylarda borsadaki payını azalttığı anlaşılıyor.
Kaynak: Habertürk
SAVUNMA SANAYİ
17 gün önceEKONOMİ
17 gün önceSAVUNMA SANAYİ
17 gün önceGÜNDEM
17 gün önceSAVUNMA SANAYİ
17 gün önceGÜNDEM
17 gün önce
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
3830 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
3203 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
2400 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
1865 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
1850 kez okundu