TBMM Genel Kurulu, Milli Parklar Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmalar, milletvekillerinin 1’er dakikalık konuşmaları, grup başkanvekillerinin gündeme ilişkin değerlendirmeleri ve siyasi partilerin TBMM Başkanlığına sunduğu önergelerin ardından teklifin görüşmelerine geçildi. Teklifin 1’nci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlanırken, Meclis Başkanvekili Adan, birleşimi 18 Şubat Çarşamba gününe erteledi.
Kanun teklifi, özellikle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yetkilerini ve sorumluluklarını genişletiyor. Teklifin en dikkat çekici maddelerinden biri, Genel Müdürlüğe döner sermayeli işletmeler kurma yetkisi verilmesi. Genel Müdürlük, ihtiyaç duyduğu hallerde ve lüzum gördüğü yerlerde görev ve hizmetleriyle ilgili döner sermayeli işletmeler kurabilecek. Bu işletmelere tahsis edilen sermaye miktarını 5 katına kadar artırma yetkisi ise Cumhurbaşkanı’na ait olacak.
Teklifte, milli parklardaki yapılaşmaya yönelik önemli düzenlemeler de yer alıyor. Kanun kapsamında el konulan bütün yapı ve tesislerin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce derhal yıkılması veya ihtiyaç halinde değerlendirilmesi öngörülüyor. Bu madde, milli parkların doğal yapısının korunmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.
Ayrıca, milli parklardaki çevreye zarar verenlere karşı cezai yaptırımlar da ağırlaştırılıyor. Tabii ve ekolojik denge ile tabii ekosistem değerini bozanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Milli parklara giriş ücretini ödemeden girenler ise, giriş ücretinin 14 katı tutarında idari para cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından kanunun yasalaşıp yasalaşmayacağı merak konusu. Kanun teklifi, milli parkların korunması, yönetimi ve işletilmesi konusunda önemli değişiklikler öngörüyor. Bu değişikliklerin, Türkiye’deki doğal alanların geleceği üzerindeki etkileri yakından takip edilecek.
Kaynak: Habertürk
SAVUNMA SANAYİ
18 gün önceEKONOMİ
18 gün önceSAVUNMA SANAYİ
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceSAVUNMA SANAYİ
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önce
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
3327 kez okundu
2
Anahat Holding ve Gain Medya’ya Operasyon: Gözaltılar ve Kayyum Ataması
968 kez okundu
3
Ahmet Çakar Hakkında MASAK Raporu: Milyonlarca Liralık Şüpheli Para Akışı İddiası
941 kez okundu
4
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Dünyası Vizyon Belgesi Açıklaması
901 kez okundu
5
Konut Fiyatlarında 21 Ay Sonra Reel Artış Kaydedildi
892 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.