DOLAR 43,8377 0.16%
EURO 51,7041 0.16%
ALTIN 7.182,082,07
BITCOIN 2968861-1.28341%
Mersin
15°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Edirne’de Taşkın Alarmı: Tunca ve Meriç Nehirleri Taşkınlarla Mücadele Ediyor
6 okunma

Edirne’de Taşkın Alarmı: Tunca ve Meriç Nehirleri Taşkınlarla Mücadele Ediyor

ABONE OL
22 Şubat 2026 14:30
Edirne’de Taşkın Alarmı: Tunca ve Meriç Nehirleri Taşkınlarla Mücadele Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de, hafta başında kısmi taşkınların ardından düşüş eğilimine giren nehir debileri, kuvvetli sağanak yağışlar ve Bulgaristan’daki enerji üretim barajlarından yapılan kontrollü su salımı nedeniyle yeniden yükseldi. Bu durum, bölgedeki tarım arazilerini ve yerleşim yerlerini tehdit ediyor.

Tunca Nehri’nin debisi, yaz aylarında 2 metreküp/saniye ortalamasıyla akarken, son sağanaklarla birlikte saniyede 212 metreküpe kadar çıktı. Bu artış, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Adası çevresi ile Yolüstü, Değirmenyeni ve Avarız gibi nehir kenarındaki köylerde taşkınlara neden oldu. Taşkın alanlarındaki suyun yayılması üzerine bazı köy yolları ve köprüler ulaşıma kapatıldı. Tunca Nehri için “kırmızı” ikaz seviyesi uygulanıyor.

Meriç Nehri’nde de durum kritik seviyelerde. Debisi 1240 metreküp/saniye olarak ölçülen ve “turuncu” ikaz seviyesinde bulunan Meriç Nehri, Bosnaköy civarında taşkın oluşturdu. Şehir merkezindeki yerleşim yerleri için şu an doğrudan bir risk bulunmazken, nehre yakın güney kesimdeki köylerde risk devam ediyor.

Meriç ilçesine bağlı Subaşı beldesinde, yerleşim yerini koruyan sedde hattında meydana gelen yarılma sonucu Küplü beldesindeki tarım arazileri sular altında kaldı. Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri, bölgede 24 saat esasına göre çalışmalarını sürdürüyor. Tunca Nehri yatağında temizlik ve güçlendirme çalışmaları yapılıyor, riskli noktalarda önlemler alınıyor. Ekipler, Küplü ve Subaşı beldeleri ile Kadıdondurma köyünde pompalı tahliye çalışmaları gerçekleştiriyor. Değirmenyeni köyü Gölbaba mevkisinde ise köye su girişini engellemek için yol güzergahı kapatıldı.

Bölgedeki yetkililer, taşkın riskine karşı önlemlerin aralıksız sürdürüldüğünü ve vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. DSİ ekipleri, su seviyelerini anlık olarak takip ederek, olası risklere karşı hazırlıklı olmayı sürdürüyor.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.