2025 yılı kazançlarına ilişkin gelir vergisi beyannamesi verme dönemi, mükellefler için başlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda sunabilecek.
Kimler Beyanname Verecek?
Sadece ücret, kira, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların biri veya birkaçından geliri olan mükellefler, beyannamelerini “Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi)” üzerinden kolayca doldurabilecekler. Özellikle konut kirası geliri elde edenler için önemli bir detay bulunuyor. 2025’te yıllık en az 47 bin lira kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödeyecek. Bu tutarın altında kira geliri olanlar ise beyanname vermeyecek.
Beyanname Verme ve Ödeme Süreçleri
Yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 1-31 Mart tarihleri arasında verilmesi gerekiyor. Mükellefler, vergilerini GİB’in resmi web sitesi “gib.gov.tr”, Dijital Vergi Dairesi, GİB mobil uygulaması veya anlaşmalı bankaların çeşitli ödeme kanalları aracılığıyla ödeyebilirler. Ödeme seçenekleri arasında banka-kredi kartları, hesaplar, yabancı banka kartları, banka şubeleri, internet, telefon ve mobil bankacılık, PTT şubeleri ve vergi daireleri yer alıyor.
Ödeme Takvimi ve Cezai Yaptırımlar
2025 takvim yılında elde edilen kazançlara ilişkin gelir vergisi, mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek. İlk taksit, damga vergisiyle birlikte 31 Mart’a kadar, ikinci taksit ise 31 Temmuz’a kadar yatırılmalı. Beyannamenin kanuni süresinde verilmemesi durumunda özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ayrıca, verginin zamanında ödenmemesi halinde vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi de devreye girecek.
Vergi İndirimi Fırsatı
Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen şartları taşıyan bazı mükellefler, %5 vergi indiriminden yararlanabilirler. Bu indirimden faydalanmak için, indirim hesaplanacak beyannamenin ait olduğu yıl ve önceki iki yıla ait vergi beyannamelerinin zamanında verilmiş olması, vergi beyannamelerinde ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyatın bulunmaması ve indirim hesaplanacak beyannamenin verildiği tarih itibarıyla, kapsam dahilindeki vergi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması gerekiyor. Detaylı bilgi için GİB’in resmi web sitesi ve ilgili mevzuat incelenebilir.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
13 Nisan 2026EKONOMİ
13 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Nisan 2026GÜNDEM
13 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Nisan 2026GÜNDEM
13 Nisan 2026
1
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
119 kez okundu
2
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
118 kez okundu
3
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
103 kez okundu
4
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
102 kez okundu
5
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
97 kez okundu