Site icon Ticaret Haber | Güncel Haberler ve Son Dakika Haberleri

Bakan Şimşek’ten Yapay Zeka ve Küresel Ekonomideki Dönüşüme Dair Önemli Açıklamalar

Bakan Şimşek: Yapay Zeka Çağına Hazırlıklı Olmalıyız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi tarafından İstanbul’da düzenlenen bir zirvede yaptığı konuşmada, küresel ekonomideki hızlı değişimlere ve Türkiye’nin bu değişimlere uyum sağlama stratejilerine dikkat çekti. Bakan Şimşek, uygulanan dezenflasyon programında gelinen noktaya değinirken, küresel ekonomideki belirsizliklerin yeni normal haline geldiğini vurguladı.

Şimşek, jeopolitik gerginliklerin ve çatışmaların artarak yaygınlaştığına işaret ederek, dönüştürücü teknolojilerin, özellikle yapay zeka ve otonom sistemlerin, yakın gelecekte tüm sektörleri etkileyeceğini belirtti. Bu durumun ticaret alanında ciddi sınamalar yaratacağını ve korumacılığın tarihi rekor seviyelere ulaştığını ifade etti. Küresel savunma harcamalarındaki artışa dikkat çeken Şimşek, 20-25 yıl önce yıllık 1-1,5 trilyon dolar olan harcamaların bugün 3 trilyon dolara çıktığını ve 2035’te 6,6 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Yapay zeka teknolojilerinin diğer yıkıcı-dönüştürücü teknolojilere göre çok daha hızlı bir etki yaratacağını belirten Şimşek, bu teknolojilerin 20 yıldan daha kısa sürede sonuç doğuracağını ve hemen hemen tüm alanları etkileyeceğini vurguladı. Konfeksiyondan liman işletmelerine kadar birçok sektörde insanların yerini alacak fabrikaların yaygınlaşmaya başladığını ifade etti.

Bakan Şimşek, 55 ülkede 22 sektörü temsil eden 1000 CEO ile yapılan bir araştırmaya değinerek, gelecek 5 yılda iş dünyasını dönüştürecek teknolojiler arasında yapay zekanın %86 ile ilk sırada, robotlar ve otonom sistemlerin ise %58 ile ikinci sırada yer aldığını aktardı. İş dünyasının sahada yoğun bir rekabet yaşadığını belirten Şimşek, yaşanan kırılmaların sadece uygulanan programa bağlanmaması gerektiğini, konjonktürel değerlendirmelerin hem programa hem de kendilerine haksızlık olacağını söyledi.

Şimşek, Türkiye’nin jeopolitik ve jeoekonomik kırılmalara ve ticaretteki korumacılığa karşı daha hazırlıklı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Habertürk

Exit mobile version