DOLAR 43,9640 0.06%
EURO 51,6193 -0.64%
ALTIN 7.611,392,37
BITCOIN 2905356-0.62562%
Mersin
13°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye Yabancı Yatırımda Yükselişte: Dağlıoğlu’ndan Gündeme Dair Değerlendirmeler
1 okunma

Türkiye Yabancı Yatırımda Yükselişte: Dağlıoğlu’ndan Gündeme Dair Değerlendirmeler

ABONE OL
2 Mart 2026 12:36
Türkiye Yabancı Yatırımda Yükselişte: Dağlıoğlu’ndan Gündeme Dair Değerlendirmeler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, 2024 yılına ilişkin yatırım verilerini değerlendirerek, Türkiye’nin yabancı yatırımlarındaki yükselişine dikkat çekti. TRT Haber’de yer alan habere göre, Dağlıoğlu, dünya genelindeki yatırımların arttığı bir dönem yaşandığını belirtti.

Dağlıoğlu, “Durak ülke” diye tabir edilen ülkelere giden yatırımlar dahil edildiğinde dünya genelindeki yatırım artışının %14’e ulaştığını, bu ülkeler hariç tutulduğunda ise %5’lik bir artış görüldüğünü ifade etti. Türkiye’ye gelen yatırımların ise %12,2’lik artışla dünya ortalamasının üzerinde bir performans sergilediğini vurguladı.

Gelişmekte olan ülkelere yönelik yatırımların azaldığı bir konjonktürde Türkiye’nin pozitif ayrıştığını belirten Dağlıoğlu, Türkiye’nin bölgesel bir merkez olma avantajını ve geniş uluslararası yatırımcı tabanını işaret etti. Coğrafi konumunun sunduğu erişim imkanları ve iç pazar dinamikleriyle yatırımcılar için cazip bir ortam oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

Yatırım yoluyla vatandaşlık programının etkilerine de değinen Dağlıoğlu, programın uygulandığı dönemde gayrimenkul yatırımlarında önemli bir artış yaşandığını hatırlattı. Ancak 2025’te bu oranın %18 seviyesinde kaldığını, uzun vadeli ortalamada ise %25’in üzerinde seyrettiğini belirtti. Gayrimenkuldeki yatırımların azalmasıyla birlikte, gelen yatırımların diğer sermaye kalemlerinden geldiğini ifade etti.

Yatırımların kaynaklarına ilişkin de bilgi veren Dağlıoğlu, Hollanda’nın vergi anlaşmaları ve uluslararası şirketlerin merkezi olması nedeniyle listenin başında yer aldığını söyledi. Lüksemburg’un ardından ABD’nin 5. sırada yer aldığını ancak gerçekte daha üst sıralarda olduğunu belirtti. Kazakistan’dan yapılan önemli bir işlem (Hepsiburada’nın satın alınması) nedeniyle bu yıl dikkat çektiğini, Almanya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin de listede yer aldığını ekledi. Dağlıoğlu, Amerika, Avrupa, Körfez ve Asya ülkelerinden gelen yatırımlarla coğrafi çeşitliliğin devam ettiğini vurguladı.

Dağlıoğlu, gelişmekte olan ülkelere yönelik uluslararası doğrudan yatırımların sınırlı kaldığı bir ortamda, Türkiye’nin sürdürülebilir ve iklime uygun yatırımları çekmeye odaklandığını belirtti.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r