Orta Doğu’daki çatışmaların küresel ticaret ve enerji piyasaları üzerindeki etkileri artarken, küresel risk algısı yükseliyor. Hürmüz Boğazı’nın olası bir kapanması durumunda enerji tedarikine yönelik endişeler derinleşirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları piyasalarda yakından takip ediliyor. Habertürk’ün haberine göre, Trump, Körfez’den geçen deniz ticaretinin, özellikle de enerjinin güvenliği için siyasi risk sigortası ve teminat sağlanması talimatı verdiğini duyurdu. Gerekirse ABD donanmasının Hürmüz Boğazı’ndan geçen tankerlere refakat edeceğini belirten Trump, ABD’nin enerjinin serbest akışını sağlayacağını vurguladı.
Bu gelişmelerle birlikte, enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyonu körükleyebileceği endişesi artıyor. Analistler, halihazırda tarifelerden kaynaklanan fiyat artışlarına karşı temkinli olan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika kararlarının daha da karmaşık hale gelebileceğini belirtiyor. Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasaların odağında yer alıyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Orta Doğu’daki çatışmanın enflasyon üzerindeki etkisini değerlendirmek için henüz erken olduğunu söylerken, para politikasının iyi bir konumda olduğunu ifade etti. New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonun yavaşlaması halinde ek faiz indirimlerinin gerekli olacağını belirtirken, Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid, enflasyonun bankanın hedefinin üzerinde seyrettiğini vurguladı.
Trump’ın Avrupa ülkelerine yönelik açıklamaları da dikkat çekiyor. İspanya’ya, ABD üslerini kullanmaması nedeniyle sert tepki gösteren Trump, bu ülke ile ticari ve ekonomik ilişkileri kesebilecekleri mesajını verdi. İngiltere’yi de eleştiren Trump, İngiltere’nin Diego Garcia Adası’nı kiralama sürecine ilişkin olarak, “İngiltere de iş birliğinden oldukça uzak.” dedi.
Makroekonomik tarafta ise bugün açıklanacak şubat ayı ADP özel sektör istihdamı verisi ve Fed’in Bej Kitap raporu yatırımcıların gündeminde olacak. Bu gelişmelerle birlikte, dün Dow Jones endeksi yüzde 0,83, Nasdaq endeksi yüzde 1,02 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,94 düşüş yaşadı. Petrol fiyatları ise yükselişini 5. işlem gününe taşıdı. Bu durum, Orta Doğu’daki gerilimin küresel piyasalar üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor.
SAVUNMA SANAYİ
29 gün önceEKONOMİ
29 gün önceSAVUNMA SANAYİ
29 gün önceGÜNDEM
29 gün önceSAVUNMA SANAYİ
29 gün önceGÜNDEM
29 gün önce
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
4096 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
3479 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
2664 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
2125 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
2111 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.