Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Sergi Salonu’nda düzenlenen esnaf ve sanatkarlarla iftar programında önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, küresel ve bölgesel gelişmelerin Türkiye üzerindeki etkilerine dikkat çeken Erdoğan, özellikle İran’a yönelik hava saldırıları ve Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin yarattığı jeopolitik risklere değindi.
Erdoğan, dünyanın yakın tarihte eşi benzeri görülmemiş günler yaşadığını belirterek, savaş ve sıcak çatışmaların her geçen gün arttığına işaret etti. Uluslararası toplumun, özellikle Batı dünyasının, bu gelişmeleri sadece izlemekle yetindiğini ifade etti. Komşumuz İran’a yönelik hava saldırılarıyla bölgesel gerilimin ürkütücü bir boyut kazandığını, yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini ve İran’ın bölgedeki diğer ülkelere gönderdiği füzeler ve kamikaze İHA’ların ateşin daha geniş bir alana yayılma riskini ortaya çıkardığını belirtti.
Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ihtimali üzerine petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan artışlara da değinen Erdoğan, bu durumun Türkiye ekonomisi üzerindeki olası etkilerine karşı alınan tedbirleri açıkladı. Akaryakıt fiyatlarındaki artışların önüne geçmek amacıyla “Eşel Mobil” sisteminin devreye alındığını duyurdu. Bu sisteme göre, benzin, motorin ve LPG fiyatları artarsa, artış tutarının yüzde 75’ine kadarı bu ürünlerin ÖTV’sinden indirim yapılarak karşılanacak. Böylece, fiyat artışlarının tüketiciye yansıması sınırlandırılacak ve piyasada oluşabilecek fırsatçılığın önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ekonomiden ticarete, güvenlikten turizme ve tarıma kadar geniş bir alanda menfi yansımaları olan tüm bu gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini belirten Erdoğan, ülkenin güvenliğine yönelik alınan tedbirlere de vurgu yaptı. Hudutların ve hava sahasının güvenliğinin sağlanmasında en küçük bir ihmal ve tereddüt göstermediklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin güvenliğine yönelik bir riskin ortaya çıkması durumunda müttefiklerle koordinasyon halinde bütün önlemlerin titizlikle alındığını belirtti. Dünkü olayda gösterilen hassasiyetin altını çizen Erdoğan, benzer olayların tekrarlanmaması için gerekli ikazların yapıldığını ve Türkiye’nin dostluğunun, kadri kıymetinin bilinmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti. Ülke ve millet olarak barış için verilen mücadelenin apaçık ortada olduğunu vurgulayan Erdoğan, hiç kimsenin komşuluk ve kardeşlik hukukunu zedeleyen hatalı bir tavır içinde olmaması gerektiğini söyledi.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
05 Mart 2026EKONOMİ
05 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
05 Mart 2026GÜNDEM
05 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
05 Mart 2026GÜNDEM
05 Mart 2026
1
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
59 kez okundu
2
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
58 kez okundu
3
İsrail, Ramazan’da Filistinlilerin Kudüs’e Girişini İzinlerine Rağmen Engelledi
55 kez okundu
4
Galatasaray, Juventus’a Konuk Oldu: Şampiyonlar Ligi Son 16 Play-Off Turu Rövanşı Heyecanı
54 kez okundu
5
ABD’den İran’a Nükleer Silah Uyarısı: Diplomasi Öncelikli, Diğer Seçenekler Masada
53 kez okundu