Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak 2024’e ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Veriler, sanayi üretiminde genel bir düşüş eğilimi olduğunu gösteriyor. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %1,8 oranında azalış kaydetti. Bu düşüş, sanayi sektörünün farklı alanlarında farklı etkiler yarattı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %2,8, imalat sanayi sektörü endeksi ise %2,5 geriledi. Bu durum, özellikle imalat sanayiindeki daralmanın devam ettiğini gösteriyor. Öte yandan, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %5,6’lık bir artış gösterdi. Bu artış, enerji talebinin mevsimsel veya diğer faktörlerle yükselmesiyle açıklanabilir.
Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda %2,6’lık bir azalış gözlemlendi. Bu veri, genel üretim miktarında bir düşüş olduğunu teyit ediyor. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %2,8 geriledi. Bu da aylık bazda da bir daralma yaşandığını ortaya koyuyor.
Ocak ayındaki aylık değişimler incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %2,1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,8 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi %3,4 azaldı. Bu veriler, imalat sanayiinin toparlanma çabalarına rağmen zorlu bir süreçten geçtiğini gösteriyor.
TÜİK ayrıca, bazı aylara ait verilerde revizyona gittiğini de duyurdu. Bu durum, verilerin daha sağlıklı ve güncel bir resim sunmasını sağlayacak. Bu arada, İzmir’de yaşanan ve ulusal basına yansıyan bir olayda, arsa anlaşmazlığı nedeniyle Almanya’dan gelen bir kişi, ablasını öldürüp eniştesini ağır yaraladı. Zanlı, polis ekiplerine teslim oldu. Olaydan sağ kurtulan enişte ve kızı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde katil zanlısının en ağır cezayı alması için adalet çağrısında bulundu.
SAVUNMA SANAYİ
10 Mart 2026EKONOMİ
10 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
10 Mart 2026GÜNDEM
10 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
10 Mart 2026GÜNDEM
10 Mart 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
4213 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
3601 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
2785 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
2244 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
2229 kez okundu