DOLAR 44,0970 0.07%
EURO 51,0850 -0.26%
ALTIN 7.340,51-0,19
BITCOIN 31417240.20008%
Mersin
15°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

İngiltere’den İsrail’e Yaptırım Çağrısı: Milletvekilleri Harekete Geçti
3 okunma

İngiltere’den İsrail’e Yaptırım Çağrısı: Milletvekilleri Harekete Geçti

ABONE OL
11 Mart 2026 19:00
İngiltere’den İsrail’e Yaptırım Çağrısı: Milletvekilleri Harekete Geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiltere Parlamentosu’nda İşçi Partisi Milletvekili Richard Burgon, ABD merkezli X platformundan yaptığı açıklamada, İsrail’e yönelik geniş kapsamlı yaptırımlar içeren bir önergeye 60’tan fazla milletvekilinin destek verdiğini duyurdu. Burgon, Gazze’deki olaylara ve İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etme planlarına dikkat çekerek, “Sadece silah, ticaret, ekonomi ve İsrailli yetkililere yönelik yaptırımlar bu savaş suçlarını durdurabilir,” dedi.

Burgon, İngiltere’nin Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya karşı aldığı sert yaptırım kararlarını hatırlatarak, İsrail’in uluslararası hukuk ihlallerine rağmen benzer adımların atılmamasını eleştirdi. Milletvekili, İngiltere hükümetini Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) görüşleri doğrultusunda hareket etmeye çağırdı. Bu çağrı, yasa dışı yerleşim yerleriyle bağlantılı mal ve hizmetlere yönelik ticaret ile yatırımların yasaklanmasını, İsrail’in işgaline ortak olan kişi ve kuruluşlara seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulmasını içeriyor.

Burgon ayrıca, İsrail’e hedefli yaptırımların yanı sıra, uluslararası hukuka uyana kadar İngiltere ile İsrail arasındaki ticaret anlaşmasının askıya alınmasını ve bu ülkeye silah ambargosu uygulanmasını talep etti. Bu gelişmeler, İsrail Güvenlik Kabinesi’nin 8 Şubat’ta işgal altındaki Batı Şeria’da hukuki ve sivil yapıda değişiklik yapma kararı almasının ardından geldi. Bu kararlar arasında, İsraillilerin Filistin arazilerini satın almasını kolaylaştıracak düzenlemeler de bulunuyor.

İsrail’in Batı Şeria’daki faaliyetleri, Filistin Yönetimi’nin idari ve güvenlik kontrolünün bulunduğu bölgelerde bile Filistinlilere ait mülklerin yıkılmasına ve el konulmasına olanak tanıyor. 1995’te imzalanan İkinci Oslo Anlaşması’na göre Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. A bölgesi Filistin’in, B bölgesi ise idari olarak Filistin’in, güvenlik olarak İsrail’in kontrolünde bulunurken, C bölgesi tamamen İsrail kontrolünde bulunuyor.

Bu gelişmeler, uluslararası toplumun İsrail’in politikalarına yönelik artan endişelerini yansıtırken, İngiliz milletvekillerinin yaptırım çağrıları, İsrail’e yönelik baskının artabileceğine işaret ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r