Rusya, Ukrayna ordusunu, Donetsk bölgesindeki bir hastaneye İHA’larla düzenlediği saldırıda bulunmakla suçladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırının 10 Mart tarihinde gerçekleştiği ve hastanede 130’dan fazla hasta ile yaklaşık 50 sağlık personelinin bulunduğu belirtildi. Açıklamada, hastanenin askeri amaçla kullanılmadığı vurgulanarak, saldırının kasıtlı olarak düzenlendiği ifade edildi.
Rusya, saldırıyı uluslararası insancıl hukukun ve ahlak normlarının ihlali olarak nitelendirirken, Kiev yönetimini terör saldırısı düzenlemekle suçladı. Saldırı sonucu 8 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği, 9’u sağlık çalışanı olmak üzere 10 kişinin de yaralandığı bildirildi. Rus yetkililer, yaralılara gerekli tıbbi desteğin sağlandığını açıkladı.
Olayla ilgili olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Saldırı bilinçli olarak düzenlendi. Bu, uluslararası insancıl hukukun ve ahlak normlarının ihlalidir. Kiev yönetiminin terör saldırısı sonucunda 8 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. 9’u sağlık çalışanı olmak üzere 10 kişi de yaralandı. Yaralılara gerekli destek sağlanıyor.”
Bu iddialar, Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde geldi. Her iki taraf da birbirlerini sivillere yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Bağımsız kaynaklardan henüz saldırıya ilişkin teyit alınamadı. Ancak, uluslararası toplum, sivillerin korunması ve uluslararası hukukun gözetilmesi konusunda çağrıda bulunuyor.
Olayın ardından, uluslararası kuruluşların ve insan hakları örgütlerinin, bölgedeki durumu yakından takip etmesi ve tarafsız bir soruşturma yürütülmesi için çağrılar yapması bekleniyor. Bu tür saldırılar, çatışmaların insani boyutunu daha da kötüleştirerek, sivil halkın güvenliğini tehdit ediyor.
Kaynak: TRT Haber
