Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi önündeki siperlerde, vatan savunmasında canlarını feda eden tıbbiyeliler için anlamlı bir anma töreni düzenlendi. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle gerçekleştirilen etkinlikte, şehit düşen doktorlar ve tıp öğrencilerinin aziz hatırası dualarla yad edildi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) yönetimi, Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi’ni ziyaret ederek savaş yıllarında cephede görev yapan hekimlerin ve tıp öğrencilerinin fedakarlıklarını anlatan tarihi belge ve hatıraları inceledi.
Törene, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca’nın çevrim içi katılımıyla, SBÜ Senato ve Yönetim Kurulu ev sahipliği yaptı. Bakan Koca, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak, “14 Mart sadece bir Tıp Bayramı değil, esasında bir kahramanlık destanının başlangıcıdır. Tıbbiyelilerin tarih boyunca vatan ve millet için üstlendiği sorumluluğu unutmuyoruz.” ifadelerini kullandı.
SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, konuşmasında Çanakkale’nin tıbbiyeliler için taşıdığı manevi değere dikkat çekti. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin tarihsel mirasını bugüne taşıdıklarını belirten Erdöl, Birinci Dünya Savaşı’nda yaşanan acı kayıplara vurgu yaparak, “Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de eğitim gören 765 tıp öğrencisinden 346’sı cephelerde şehit düştü. Aynı dönemde 200’ün üzerinde tıp doktorumuz şehitlik mertebesine ulaştı. Bizler, ecdadımızın bize bıraktığı bu ruhu yeni nesle aktarmak ve Türkiye’deki bu bilinci ilelebet yaşatmak sorumluluğundayız.” dedi.
Rektör Erdöl, senato toplantısının Somali, Buhara, Çobanbey ve Bosna gibi farklı coğrafyalardan üyelerin katılımıyla gerçekleştirildiğini belirterek, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin milli mücadele ruhunu ve millete hizmet aşkını yurt dışındaki mazlum coğrafyalara da taşıma sorumluluğuna sahip olduklarını ifade etti.
Toplantıda ayrıca, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile sağlık çalışanlarının bölgedeki mücadelesini araştırmak ve yaşatmak adına ortak projeler yürütme kararı alındı. Anma programı, siperlerde şehitler için yapılan duaların ardından sona erdi. SBÜ yönetimi, tıbbiyelilerin fedakarlığını gelecek kuşaklara aktarmak için Çanakkale’deki bu etkinliklerin gelenekselleşerek sürdürüleceğini bildirdi.
SAVUNMA SANAYİ
14 Mart 2026EKONOMİ
14 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
14 Mart 2026GÜNDEM
14 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
14 Mart 2026GÜNDEM
14 Mart 2026
1
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
74 kez okundu
2
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
71 kez okundu
3
İsrail, Ramazan’da Filistinlilerin Kudüs’e Girişini İzinlerine Rağmen Engelledi
67 kez okundu
4
İran’dan Avrupa’ya Uyarı: ABD ve İsrail ile İşbirliği Yapmayın, Hedef Olursunuz!
66 kez okundu
5
ABD’den İran’a Nükleer Silah Uyarısı: Diplomasi Öncelikli, Diğer Seçenekler Masada
65 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.